Biologi

planternes immunforsvar og genteknologien i avlsarbejde

29. januar 2006 af Rema (Slettet)
hej!
jeg er i gang med at skrive en biologi rapport om planteforædling og naturstoffer, men så stødte jeg ind i et par svære spørgsmål, som jeg har overhovedet en anelse om…
den alle sværeste spørgsmål er om planter har en immunforsvar og hvis de har sådan en, så hvordan fungere den? Har den det samme system som menneskets? Altså specifikke og uspecifikke forsvar??
Udover det så er det også den problem om der bruges genteknologi i forbindelse med avlsarbejde og hvordan bruges genteknologien?

Håber at der er nogen der kan hjælpe mig!!!
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Ja planter har et immunsystem. Det er ikke helt til at forklare kort, hvordan den fungerer. Men den er ikke opbygget på samme måde som os menneskers.
Prøv at tænke på, hvis planter kunne skrue op og ned for temperaturen, ligesom vi mennesker gør når vi får feber. Det kan planter jo ikke.

Ellers læs mere her:
http://focosi.immunesig.org/plantimmune.html

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2006 af Katen (Slettet)

Hej

Jeg ved at de kan smide uønskede stoffer ud, hvis de først er kommet ind i cellen. Jeg ved dog ikke om der findes noget på overfladen.
Jeg skrev SSO om gensplejsede planter sidste år og stødte ikke på noget om planters immunsystem - men ikke det samme som at det ikke kan have en betydning, men kan ikke lige gennemskue hvor det skulle være - måske et enzym der nedbrød nogle af de enzymer der stod for gensplejsningen - den overvejelse ville jeg måske selv komme ind på, hvis jeg skulle skrive lidt om det - du kan jo bare skrive, at det er din egen vudering.

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2006 af 1. Charlotte (Slettet)

Der findes et slags immunforsvar hos planter, ja. Det er ikke sammenligneligt med menneskets, som MolBio skriver.
Lige kort, kan jeg forklare lidt om det jeg ved..
De har et slags primært immunforsvar (jeg ved dog ikke, om man kalder det primært ligesom hos mennesket). Dette består af plantens epidermis ("hud") og periderm. Dog kan mikroorganismer stadig penetrere planten, da der er en del åbninger i dens epidermis på bladene. Disse kaldes stoma (du kender dem måske som spalteåbninger, stomata eller læbeceller), hvorigennem der normalt kommer vand, CO2 m.m. Ligeså snart et patogen invaderer planten iværksætter denne dog et slags sekundært respons, der er et kemisk respons, der har til formål at dræbe de patogene mikroorganismer og hindre dem i at sprede sig.
Der fines så forskellige former for kemisk respons, men dette behøver du sandsynligvis ikke komme ind på.
Det er dog vigtigt at pointere, at planter har (ligesom mennesker) evnen til at huske og genkende tidligere patogene mikroorganismer. Derfor er mange planter resistente for diverse plantesygdomme - ligesom mange mennesker er resistente overfor visse sygdomme..
Hvis man skal relatere dette til din rapport, kan man måske sammeligne de´t første forsvar (epidermis) som det uspecifikke forsvar, mens det kemiske er det specifikke (præcis som hos mennesket). jeg ved ikke, om biologer er glade for denne sammenligning, men den kan nok godt gælde i en biologirapport på HTX..

Hvis du vil høre lidt nærmere omkring deres kemiske forsvar, så skriv lige igen..

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2006 af 1. Charlotte (Slettet)

Genteknologi i forbindelse med avlsarbejde glemte jeg lige at svare på..
Jo, der findes masser af genteknologi i forbindelse med avlsarbejde på planter. Der er både rent udseendemæssigt med en plante (om man mener, at der skal findes blå roser f.eks., så kan man lave genteknologi for at frem"avle" en rose med blå blomst).
Der er også genteknologi for at fremme fødevareværdien af mange planter.

Svar #5
04. februar 2006 af Rema (Slettet)


hej!!
jeg vil bare takker jer for hjælpen :-)

nu har skrevet rapporten færdig.

mvh
Rema

Skriv et svar til: planternes immunforsvar og genteknologien i avlsarbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.