Matematik
Banekurve
19. februar 2006 af
Lene2005 (Slettet)
Hej, jeg er gået i stå i en opgave der går ud på flg.:
I et koordinatsystem i planen beæger et punkt P(x,y) sig, således at der til tidspunktet t gælder
x= t^3
y= t¨2 + 2t
-Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordinatakserne.
- Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurvens tangent er parallel med en af koordinatakserne.
-Bestem en lingning for tangenten m til banekurven i det punkt, der svarer til at t=1
På banekurven findes et andet punkt, hvori hastighedsvektoren er parallel med m.
-Bestem koordinatsættet til dette punkt.
Jeg vil meget gerne få nogle hints til hvordan man løser sådan en opgave
På forhånd tak,
Lene
I et koordinatsystem i planen beæger et punkt P(x,y) sig, således at der til tidspunktet t gælder
x= t^3
y= t¨2 + 2t
-Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordinatakserne.
- Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurvens tangent er parallel med en af koordinatakserne.
-Bestem en lingning for tangenten m til banekurven i det punkt, der svarer til at t=1
På banekurven findes et andet punkt, hvori hastighedsvektoren er parallel med m.
-Bestem koordinatsættet til dette punkt.
Jeg vil meget gerne få nogle hints til hvordan man løser sådan en opgave
På forhånd tak,
Lene
Svar #1
19. februar 2006 af Sentinox (Slettet)
Hej.
Jeg går ud fra du mener:
x= t^3
y= t^2 + 2t
Her er lidt at starte på:
-Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordinatakserne.
Banekurven skærer x-aksen, når y=0, og skærer y-aksen når x=0.
Det vil sige :
x=0 => t^3 = 0 <=> t=0
Det samme gøres med y=0 (andengradsligning), de funde t-værdier indsættes og vupti...
- Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurvens tangent er parallel med en af koordinatakserne.
banekurvens tangent er parrallel med x-aksen når x og y koordinatens 1. afledede er nul:
d/dt x(t) = 0 <=> 3*t^2 = 0 => t=0
det vil sige banekurvens tangent er parrelle med y-aksen i t=0.
Punktet fås ved indsættelse (0,0).
Anlogt til dette for d/dt y(t) = 0.
-Bestem en lingning for tangenten m til banekurven i det punkt, der svarer til at t=1
Udnyt de i forrige delspørgsmål fundne aflede, indsæt t-værdien (1) og en linie i planen med retningsvektoren, r, er givet ved:
x(t) = x[0]+t*r[1]
y(t) = y[0]+t*r[2]
Hvor (x[0],y[0]) er det punkt linien går igenne (i dette tilfælde (x(1),y(1)).
Endvidere er (r[1],r[2]) retningsvektoren for den søgte tanget, som findes vha. de før fundne afledede(x'(1),y'(1)).
På banekurven findes et andet punkt, hvori hastighedsvektoren er parallel med m.
-Bestem koordinatsættet til dette punkt
Denne løses ud fra at det vides at krydsproduktet mellem to parralelle vektorer er 0.
Retningsvektoren for tangenten haves fra før (r1,r2).
Håber det hjalp?
//Sentinox
Jeg går ud fra du mener:
x= t^3
y= t^2 + 2t
Her er lidt at starte på:
-Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordinatakserne.
Banekurven skærer x-aksen, når y=0, og skærer y-aksen når x=0.
Det vil sige :
x=0 => t^3 = 0 <=> t=0
Det samme gøres med y=0 (andengradsligning), de funde t-værdier indsættes og vupti...
- Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurvens tangent er parallel med en af koordinatakserne.
banekurvens tangent er parrallel med x-aksen når x og y koordinatens 1. afledede er nul:
d/dt x(t) = 0 <=> 3*t^2 = 0 => t=0
det vil sige banekurvens tangent er parrelle med y-aksen i t=0.
Punktet fås ved indsættelse (0,0).
Anlogt til dette for d/dt y(t) = 0.
-Bestem en lingning for tangenten m til banekurven i det punkt, der svarer til at t=1
Udnyt de i forrige delspørgsmål fundne aflede, indsæt t-værdien (1) og en linie i planen med retningsvektoren, r, er givet ved:
x(t) = x[0]+t*r[1]
y(t) = y[0]+t*r[2]
Hvor (x[0],y[0]) er det punkt linien går igenne (i dette tilfælde (x(1),y(1)).
Endvidere er (r[1],r[2]) retningsvektoren for den søgte tanget, som findes vha. de før fundne afledede(x'(1),y'(1)).
På banekurven findes et andet punkt, hvori hastighedsvektoren er parallel med m.
-Bestem koordinatsættet til dette punkt
Denne løses ud fra at det vides at krydsproduktet mellem to parralelle vektorer er 0.
Retningsvektoren for tangenten haves fra før (r1,r2).
Håber det hjalp?
//Sentinox
Skriv et svar til: Banekurve
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
