Matematik

differentialligning

26. februar 2006 af Anna18 (Slettet)
dy/dx=(1+y^2)/x
<=>
1/(1+y^2) dy = 1/x dx

Hvordan differentierer jeg dette: 1/(1+y^2) dy
???

Mvh. Anna

Svar #1
26. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

hov.. undskyld.. mente selvfølgelig integrerer

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2006 af Duffy

Du må slå det op i en formelsamling

S 1/(1+y^2) dy = arctan(y)


...



dy/dx=(1+y^2)/x

har løsning

y(x) = tan(ln(x) + k)



Duffy

Svar #3
26. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

jeg må ikke slå i formelsamlingen idet der er en opgave som skal regnes uden hjælpemidler...

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2006 af allan_sim

#3.
Kan du så ikke skrive hele opgaven op?

Svar #5
26. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

Jo, selvfølgelig.

En funktion f er løsning til differentialligningen

dy/dx=(1+y^2)/x

og grafen for f går gennem punktet P(5,3).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. februar 2006 af allan_sim

#5.
Det tænkte jeg jo nok.... Du behøver såmænd ikke at finde f, idet du blot skal bestemme en ligning for tangenten i et punkt. Det kan du gøre ved at benytte:

y = f(x0)+f'(x0)(x-x0)

Du kender punktet (5,3)=(x0,f(x0)) og kan finde f'(x0) ved at sætte ind i din differentiallining:

dy/dx = (1+y^2)/x
f'(x0) = (1+f(x0)^2)/x0

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2006 af Duffy

TYPISK!

Man får kun en halv vind ved at HELE opgaven ikke er skrevet op - og hvorved opgaven fuldstændig ænderer karakter og SVÆRHEDSGRAD (!!!) til noget som gymnaie-elever kan håndtere.

Det er under al kritik!!

Tag dog for H...... at skrive det hele op!


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2006 af ChristianL (Slettet)

Jeg sidder lige med samme opgave og vil gerne lige høre, om det er rigtigt, det jeg gør.

Jeg benytter:
y = f(x0)+f'(x0)(x-x0)

som allan sin skrev i #6

Jeg kender punktet (5,3)=(x0,f(x0)) og kan kan derfor finde f'(x0) ved at sætte ind i din differentiallining:

dy/dx = (1+y^2)/x
f'(x0) = (1+f(x0)^2)/x0

Vil det så sige, at

y = f(x0)+f'(x0)(x-x0)= 3+((1+3^2)/5)*(x-5) = 3+2x-10 = 2x-7

Det ville være super at få lidt respons - for tror desværre jeg har misforstået det.

Fortsat god aften :)




Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Det ser ikke ud til du har misforstået noget (-:
Det er korrekt regnet.

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj 2006 af ChristianL (Slettet)

#9

Jeg takker mange gange :)

Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.