Kemi

titrering af havvand

21. marts 2006 af timothy (Slettet)
Har lavet a) og b) men har alligevel skrevet dem ind...vil gerne have hjælp til c)...så jeg kan få det skidt sat på plads inden eksamen...

På et laboratium ønsker man at bestemme koncentrationen af Cl- i en prøve af havvand fra en bestemt lokalitet.
Det sker ved titrering af Cl- med Ag+ på følgende måde: Med pipette udtages 5,00 mL havvand, som overføres til en konisk kolbe. Der tilsættes 20,0 mL demineraliseret vaND FOR AT OPNÅ EN PASSENDE VÆSKEMÆNGDE, OG DESUDEN TILSÆTTES EN INDIKATOR. nU TITRERES KOLBENS INDHOLD MED 0,100 M AgNO3-opløsning. Ved ækvivalenspunktet er der brugt 16,4 mL AgNO3-opløsning.

a) Beregn koncentrationen af Cl- i havvandet

Indikatoren består af en opløsning af kaliumchromat i vand. Opløsningen indeholde 5,00 masseprocent kaliumchromat, K2CrO4. Opløsningens densitet er 1,04 g/mL.
Ved titreringen er der anvendt 1,00 mL af indikatoren.

b) Vis at den aktuelle koncentration af CrO4- i opløsningen ved ækvivalenspunktet er 0,0063

jEG HAR LAVET A) OG B)...PROBLEMET ER DE NÆSTE PAR OPGAVER!!!

Indikatoromsllaget viser sig ved, at der dannes et rødt bundfald af Ag2CrO4 i blandingen.

2Ag+ + CrO42- pil Ag2CrO4 (s)

Udfældningen af Ag2CrO4 starter først, når koncentrationen af Ag+ i opløsningen er blevet tilstrækkelig stor. Dette betyder, at ækvivalenspunktet bestemmes med en dråbes nøjagtighed. I det følgende antages det, at temperaturen er 25 grader.

c) beregn den aktuelle koncentration af Ag+ i opløsningen, når udfældningen starter.

Svar #1
25. marts 2006 af timothy (Slettet)

opper lige tråden....

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm da du lige har fundet
c(CrO42) og dermed kan du finde stofmægden:
n(CrO42)=c(CrO42)*V

stofmængden af Ag+ må så være:
n(CrO42)*2
og så er det bare at regne koncentrationen ud...

(hvis dettte ikk er korrekt, har jeg ingen ide om hvorledes denne opgave skal løses)

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2006 af frodo (Slettet)

#2 er forkert!

sølvchromat fældes når ionproduktet er større end opløselighedsproduktet.

dvs: [Ag]=Ko/[CrO4(2-)]

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2006 af KemiKasper (Slettet)

...for ikke at sige

[Ag(+)] = kvadratrod{Ko/[CrO4(2-)]}

Svar #5
26. marts 2006 af timothy (Slettet)

kunne også lige godt bruge hjælp til de to sidste...må indrømme at jeg bliver grundig forvirret nå jeg får så mange oplysninger...

Det er meget vigtigt, at prøven ikke er sur, når titreringen udføres, idet koncentration (CrO42-) da vil være meget lille. Det skyldes, at chromationen er en svag base med Pks=7,51 ved 25 grader

CrO42- + H+ (ligevægtspile)HCrO4-

Der som opløsningens pH er lig med 3,0 er den aktuelle koncentration af HCrO4- ved ækvibalenspunktet 0,0048 M, forudsat at indikatoren tilsættes i den ovenfor angivne mængde (1,00mL)

d) Beregn den aktuelle koncentration af CrO4- ved ækvivalenspunktet i dette tilfælde.

Foruden de nævnte hydrogenchromationer, HCrO4-, er der også dichromationer, CrO72-, ved ækvivalenspunktet, dersom opløsningens pH er 3,0. Der hersker følgende ligevægt:

2HCrO4- (ligevægtspile)Cr2O72- + H2O

Det forudsættes stadig, at der tilsættes 1,00 mL indikatoropløsning.

e) Beregn den aktuelle koncentration af Cr2O72- ved ækvivalenspunktet

Svar #6
26. marts 2006 af timothy (Slettet)

Gider du ikke lige hjælpe mig frodo...

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2006 af frodo (Slettet)

#4: Jaja, naturligvis ;)

#5:

d) idet du kun betragter ligevægten

CrO42- + H+ <--> HCrO4-

og du kender [HCrO4-], må det være muligt at bestemme [CrO4(2-)], da:
c(CrO4(2-))=[HCrO4-]+[CrO4(2-)]
hvis vi KUN betragter den ligevægt.

e) kender du ikke nogen ligevægtskonstant eller noget til denne reaktion?

Svar #8
26. marts 2006 af timothy (Slettet)

#7 e) nej jeg har skrevet opgaven direkte ind...

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2006 af KemiKasper (Slettet)

e) Hmm kan man ikke benytte at
n(Cr2O7(2-)) = ½*{n(CrO4(2-))_start - n(CrO4(2-))_{pH=3} - n(HCrO4(-))_{pH=3}}

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2006 af KemiKasper (Slettet)

d) Brug pufferligningen.

Skriv et svar til: titrering af havvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.