Matematik
Reducering
24. marts 2006 af
Anna18 (Slettet)
Hvordan reducerer man:
(5x^2-5)/(x^2+6x-7)
Mvh. Anna
(5x^2-5)/(x^2+6x-7)
Mvh. Anna
Svar #1
24. marts 2006 af sigmund (Slettet)
Du faktoriserer tæller og nævner ved at udnytte at forskriften kan skrives (x - r1)*(x - r2), hvor r1 og r2 er de to rødder. Du vil få en fælles faktor i tæller og nævner, som kan forkortes ud, og du har reduceret brøken.
Svar #2
24. marts 2006 af mathon
(5x^2-5)/(x^2+6x-7);
i tælleren sættes faktor 5 uden for en parentes: (5x^2-5)=5(x^2-1);
i din tidligere karriére har du lært at x^2-1 =(x-1)(x+1).
Tælleren kan altså faktoriseres til
Tæller = 5(x-1)(x+1).
Nævneren er et andengradspolynomium, der HVIS det har rødderne r1 og r2 kan faktoriseres:
hvis a*x^2+b*x+c=0 har rødderne r1 og r2, kan det faktoriseres således:
a(x-r1)(x-r2); det skal altså undersøges om, x^2+6x-7=0 har rødder og i givet fald hvilke.
Ved løsning finder du x= -7 eller x=1
Nævneren x^2+6x-7 kan således faktoriseres: 1*(x-(-7))(x-1), hvoraf
Nævneren = (x-1)(x+7)
Til sidst Tæller/Nævner=
5(x-1)(x+1):((x-1)(x+7)). Du kan nu forkorte med (x-1): Brøken bliver nu til
5(x+1)/(x+7), hvilket er det eftersøgte resultat.
God weekend med masser af spændende oplevelser!
i tælleren sættes faktor 5 uden for en parentes: (5x^2-5)=5(x^2-1);
i din tidligere karriére har du lært at x^2-1 =(x-1)(x+1).
Tælleren kan altså faktoriseres til
Tæller = 5(x-1)(x+1).
Nævneren er et andengradspolynomium, der HVIS det har rødderne r1 og r2 kan faktoriseres:
hvis a*x^2+b*x+c=0 har rødderne r1 og r2, kan det faktoriseres således:
a(x-r1)(x-r2); det skal altså undersøges om, x^2+6x-7=0 har rødder og i givet fald hvilke.
Ved løsning finder du x= -7 eller x=1
Nævneren x^2+6x-7 kan således faktoriseres: 1*(x-(-7))(x-1), hvoraf
Nævneren = (x-1)(x+7)
Til sidst Tæller/Nævner=
5(x-1)(x+1):((x-1)(x+7)). Du kan nu forkorte med (x-1): Brøken bliver nu til
5(x+1)/(x+7), hvilket er det eftersøgte resultat.
God weekend med masser af spændende oplevelser!
Skriv et svar til: Reducering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
