Kemi

afstemning af reaktionsligning

25. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)
Sidder her en dejlig lørdag og bøvler med en gang kemi. Skal afstemme følgende reaktion C6H5CH2OH+MnO4- --> C6H5COOH+MnO2
Kan det så passe at MnO4- har oxidationstallet 7, og MnO2 har oxidationstallet 0? Og hvordan kommer jeg videre. Ved ikke lige hvor jeg skal tage fat på C6H5CH2OH og C6H5COOH? Håber du kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2006 af sdj (Slettet)

Kan da lige lidt hjælp med OT.

+7 +4
C6H5CH2OH + MnO4- --> C6H5COOH + MnO2

Mn(O4)-: Ja, det er rigtig at OT her bliver +7. Du ved at O = -2 og da du har 4 O bliver det -8. Molekylet skal have en samlet ladning på -1, hvorfor Mn har er OT = +7.

MnO2: igen ved du at O = -2 og så det bliver -4. Har skal molekylets samlede ladningvære 0, hvorfor Mn's OT = +2.

Håber det hjalp på forståelsen:P Prøv at lave de to "svære" og skriv dem ind her. Så skal keg nok vende tilbage:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2006 af sdj (Slettet)

+7 og +4 skal naturlæigvis står over henholdsvis MnO4 og MnO2

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2006 af mathon


3C6H5CH2OH + 4MnO4- + 4H+ --> 3C6H5COOH + 4MnO2 + 5H2O


Mn går fra 7 til 4

C-atomet i sekundære alkohol går fra -1 til 3 i carboxyl-gruppen. MnO4- virker oxiderende i sur væske, hvorfor ladningen afstemmes med H+ på venstre side. Endelig afstemmes de manglende H-atomer på højre side med H2O. Der laves kontrol på oxygen - O'erne stemmer.

Svar #4
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Er altså helt på bar bund med den alkohol og benzoesyren.Hvilket af cerne er det jeg skal kigge på og hvorfor.
For bliver OT for C6H5CH2OH -1 fordi O=-2 og H = 1?
Kan det passe at forholdet mellem alkoholen og syren er 3:3, og svarer det til 1:1 så?

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

du skal kigge på det C-atom som ændrer sig, altså:
COOH og CH2OH
find OT for C'et, og dermed kan du afstemme reaktionen...

Svar #6
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Kan jo se i en af besvarelserne at det skal give -1 og 3. Jeg får det så til -2 og 2. Men skal jeg ikke kigge på de H'er og O'er Cet står sammen med?

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

Opstil disse ligninger:
x-2-2+1=0
x+1+1-2+1=0
og løs dem, derefter er OT fundet

Svar #8
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Aha, det er fordi jeg har ganget dem sammen, altså O'erne. Så tror jeg da fanden:0)
Tusinde tak!

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

:)
det er altid en god ide at skrive en ligning, hvis man er lidt i tvivl...men prøv at skrive det færdige reaktionesskema ind, så skal jeg lige kigge på den..:)

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

lige meget så at svaret stod i #3

Svar #11
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

den afstemte ligning får jeg så til at være, 3C6H5CH2OH+4MnO4-+4H+ --> 3C6H5COOH+MnO2+5H2O
CH2OH har OT -1
MnO4- OT +7
COOH OT +3
MnO2 +2
Lige et spørgsmål til, vil massen af Benzoesyre og Benzylalkoholen så være den samme, når nu der står 3 foran dem begge to?

Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

de vil ha samme stofmængden, massen bestemmes jo både af stofmængden og molarmassen, altså m=n*M
Men bare lige en ting...
CH2OH har OT -1
dette er forkert skrevet, det er ikke CH2OH som har OT=-1, det er C't i CH2OH, som har OT=-1
(det samme gælder de andre)
Det vare bare hvis du skulle skrive dette, ville din lære nok ikk blive særlig begejstret for det, min lære ville nok slå mig ned...:)

Svar #13
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Ok tak, er ved at tage kemi på B-niveau, efter 4 år er det væk fra gym er det LANGT væk det hele. Men siger ihvertfald mange tak for hjælpen for denne gang. Vender tilbage hvis der skulle dukke mere op.

Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

helt i orden, du må ha en forsat god weekend..:)

Svar #15
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Tak og lige over. Et nyt spg. Skal finde molarmassen af kaliumpermanganat. MnO4-. er det så 54,94+16*4. Hvad med -?

Brugbart svar (0)

Svar #16
26. marts 2006 af KemiKasper (Slettet)

ja, elektroner regner vi ikke på idet de vejer så uendelig lidt.

Svar #17
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Så molasmassen bliver altså kun 118,94 for MnO4-?

Brugbart svar (0)

Svar #18
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det er korrekt...
54,94+64=11,94g/mol

Svar #19
26. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Umm der står i opgaven at jeg skal vise at der er brugt et overstud af kaliumpermanganat, som jo har formlen KMnO4, Så giver det ligepludselig 158,04. Men skal jeg tage for hele stoffet eller kun MnO4- som der står i reaktionsligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #20
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)

har du nogle masser, som kan bruges? eller koncentrationer og volumen?

Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.