Matematik

matematikbanken

23. januar 2020 af 1234Danmarkhardebedstepiger - Niveau: 8. klasse

Hjælp!

Skriv 1/6 som summen af to stambrøker. Find så mange forskellige løsninger som muligt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2020 af Anders521

#0

Der er nok en metode til at finde alle par af stambrøker, hvis sum er 1/6 , men umiddelbart er der følgende

(1/8) + (1/24)

(1/9) + (1/18)

(1/10) + (1/15)

(1/12) + (1/12)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2020 af Anders521

#0

(1/7) + (1/42)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2020 af chyvak

Samtlige løsninger kan f.eks. findes således. Vi søger hele tal a, b, begge positive og større end 6, således at 1/a + 1/b = 1/6, eller - efter lidt regning - (a-6)(b-6) = 36. Heraf, b = 36/(a-6) + 6. Da b skal være heltallig, skal første led være ligeså, derfor kan det kun være samtlige divisorer af 36, d.v.s. 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18. Men heraf følger løsningsparrene (a,b) = (7, 42), (8,24), (9, 18), (10, 15), (12, 12), øvrige er gengangere.  


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. januar 2020 af Soeffi

#0. En stambrøk er en brøk, hvor der står 1 i tælleren, og hvor nævneren er et naturligt tal. Der er netop de fem nævnte løsninger.

#3...derfor kan det kun være samtlige divisorer af 36, d.v.s. 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18. Men heraf følger løsningsparrene (a,b) = (7, 42), (8,24), (9, 18), (10, 15), (12, 12), øvrige er gengangere.  

...derfor er (a - 6) en divisor af 36, d.v.s. 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 eller 18. Heraf følger, at a = 7, 8, 9, 10, 12, 15, 18 eller 24 med de tilhørende værdier af b: 42, 24, 18, 15, 12,10, 9, 8. Ser man bort fra gengangere (hvor der er byttet om på a og b), så er løsningen: (a,b) = (7, 42), (8,24), (9, 18), (10, 15), (12, 12).


Skriv et svar til: matematikbanken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.