Matematik

Haster

02. maj 2006 af uksomi (Slettet)
Er der nogen der vil hjælpe mig med dette åndsvage spørgsmål:
Der står i min opgave at nitratindholdet i spinat aftager ved en blanchering. Nitratindholdet z, målt i mg/100g og t der er selve blancheringstiden, målt i minutter. Der står i opgaven at jeg skal bestemme nitratindholdet i spinaten før blanchering. (er det ikke bare at sætte t=0)?
Derefter står der, at spinaten blancheres, indtil nitratindholdet er kommet ned på 60mg/100g. Jeg skal beregne, hvor mange procent C-vitaminindholdet er faldet ved denne blanchering. Jeg håber der er nogen der kan hjælpe.

Tak på forhånd

Svar #1
02. maj 2006 af uksomi (Slettet)

funktionen hedder z=20,3+61,4*0,884^t

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Du bliver nød til at komme med nogle flere detaljer. F.eks Hvor kommer C-vitamin ind i billedet? Men ellers ja, sæt t til nul for at finde startværdien.
Ved t = 0 bliver z = 81,7 fordi x^0 = 1.

Svar #3
02. maj 2006 af uksomi (Slettet)

Der oplyses ikke andet i opgaven!
Der står kun at spinaten blancheres, indtil nitratindholdet er kommet ned på 60mg/100g.

Jeg skal beregne, hvor mange procent C-vitaminindholdet falder ved blanchering. Der oplyses at C-vitaminindholdet er y og t er blancheringstiden i minutter:

y=31,5*0,887^t

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Forresten så kommer nitratindholdet ned på 60mg/100g når
60 = 20,3 + 61,4*0,884^t
39,7/61,4 = 0,884^t
ln(39,7/61,4)/ln0,884 = t
t = 3,537 min

Svar #5
02. maj 2006 af uksomi (Slettet)

Men i forhold til hvad? Det skal jo beregnes i procent.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Simpelt svar på den sidste:
(31,5*0,887^3,537)/31,5 = 65,43 %

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Håber det var de svar du skulle bruge... Ellers må du lige skrive inden for de næste par min.

Svar #8
02. maj 2006 af uksomi (Slettet)

Når du mener at man skal indsætte t=3,537 i funktionen
y=31,5*0,887^t?

Svar #9
02. maj 2006 af uksomi (Slettet)

tak

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Jeg går ud fra at blancheringen skal holde op når nitratindholdet er nede på 60mg/100g. Og så vil c-vitaminindholdet være på de 65,43% af det oprindelige.

Skriv et svar til: Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.