Matematik

funktioner og areal - hjælp

10. maj 2006 af Stina05 (Slettet)
Goddag.. Jeg sidder med en opgave, som jeg ikke er helt sikker på. Det drejer sig om opgave 7.048 i "Eksamensopgaver i matematik 2"

f(x) = (3x^2-x-2)/(x+1)

Bestem definitionsmængden for f og beregn nulpunkterne for f

Dm(f): x E R \\ -1, og nulpunkterne beregnes ved at løse ligningen f(x) = 0 <=>
x = 1 v x = -2/3. Dvs nulpunkterne bliver (1,0) og (-2/3,0)

Bestem monotoniforhold for f.
Finder først den afledte og sætter dernæst lig nul og får så x = -0,18 v x = -1,81.

vha fortegnsvariation får jeg at f er voksende fra minus uendelig til -1,81 og voksende fra -1,81 til -0,18. f er aftagende fra -0,18 til uendelig.

men facit siger lidt noget andet? Hvor går jeg galt i byen henne?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2006 af Anjavh2 (Slettet)

jeg ville sige

f er voksende i ]-uendeligt;-1,81] og i [-0,18;uendelig[

f er aftagende i [-1,81;-1[ og i ]-1;-0,18]

Husk også at medtage dine ekstremaer i monotoniforholdet.

I dine monotomiforhold skal du huske at indtage DM(f), dvs, funktionen du'r ikke i -1


Svar #2
10. maj 2006 af Stina05 (Slettet)

#1
Hvad monotoniforhold for f angår er jeg også kommet frem til det samme.
Jeg ved godt at funktionen ikke er defineret for x = -1, men hvad betyder dette for monotoniforhold for f?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2006 af Anjavh2 (Slettet)

at i punktet -1 kan der intet siges om monotoniforholdet til grafen for f. Monotoniforholdet siger jo noget om hældningen på grafen for f.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2006 af dnadan (Slettet)

#1 man behøver altså ikke at tage extremaet med, min lærer siger at mange matematikere er uenige når det netop kommer til dette... personligt synes jeg ikke at den skal med, så jeg du behøver ikk at tage den med... det er valgfrit...

Skriv et svar til: funktioner og areal - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.