Matematik

Rentes regning

10. maj 2006 af bjerring (Slettet)
gør rede for renteformlen og for gennemsnitlig årlig rente.

Er der nogen der har nogen gode notater jeg kan bruge til det her har nemlig mistet alle mine.

stikord er også finde så sammensætter jeg bare selv

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

http://mathworld.wolfram.com/PresentValue.html

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2006 af mathon

k: er kapitalen. Den er forskellig til forskellige terminstidspunkter og markeres derfor med et såkaldt indeks:
ko er k til tidspunktet 0 altså startkapitalen til det tidspunkt, du har valgt som starttidspunktet. Har den trukket rente i n terminer kaldes den for kn (n i halv størrelse skrevet til højre forneden, hvilket ikke kan gøres i dette forums skriftmuligheder.

er procentsatsen p skal der divideres med 100 og ganges med p altså størrelsen

p/100 som for nemheds skyld skrives r
r=p/100

efter 1 termin:
kapital ko
rente ko*r
kapital + rente=ko+ko*r=ko(1+r)

efter 2 terminer:
kapital ko(1+r)
rente ko(1+r)*r
kapital + rente=ko(1+r)+ko(1+r)*r=ko*(1+r)'(1+r)=
ko*(1+r)^2

efter 3 terminer:
kapital ko*(1+r)^2
rente ko*(1+r)^2*r
kapital + rente ko*(1+r)^2+ko*(1+r)^2*r=
ko*(1+r)^2(1+r)=ko*(1+r)^3......

du bemærker efter 1 termin ko(1+r)^1 (1 begge steder
efter 2 terminer ko(1+r)^2 (2 begge steder)

efter 3 terminer ko(1+r)^3 (3 begge steder)....


når dette er fortsat nogle gange, n gange, hvad tror du så kapitalen er vokset til lige efter den n'te rentetilskrivning???????????

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Kig på #2 og prøv evt. dette gode dokument :

http://laerer.aarhusakademi.dk/AASoe/anv%20af%20renteformel.PDF

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Med gennemsnitlig årlig rente forstås følgende :

Antag at et beløb på n år er vokset fra K1 til K2. Det er jo ikke sikkert beløbet er vokset jævnt hele tiden. Der kan have været forskelige rentesatser eller det er måske et værdipapir der er steget i værdi fra f.eks. 10000 kr til 16000 kr på 6 år. Den gennemsnitlige årlige rente betyder den KONSTANTE/FASTE rente man skulle have haft i de n år for at beløbet var vokset fra K1 til K2.

Man beregner den ved først at finde den samlede fremskrivningsfaktor for de n år. Derefter tager du den n'te rod af dette tal. Så har du fremskrivningsfaktoren for 1 år! Nu kan du så finde den gennemsnitlige årlige rente ved at trække 1 fra og gange med 100.
Eksempel : se næste indlæg.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Antag et beløb er vokset fra 10000 til 16000 på 6 år. Vi vil finde den gennemsnitlige årlige rente.
Fremskrivningsfaktoren for de 6 år er : 16000/10000 = 1,6. Den 6. rod af dette tal er 1,0814. Dvs at den gennemsnitlige årlige rente er 8,15 %

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Antag at en konto forrentes med 3% i 4 år, med 5% i 2 år og til sidst med 7% i 6 år. Vi vil finde den gennemsnitlige årlige rente.
Der er i alt 12 år. Den samlede fremskrivningsfaktor er : 1,03^4*1,05^2*1,07^6 = 1,8622
Den 12. rod af dette er 1,0532. Den gennemsnitlige årlige rente er så 5,32 %

Skriv et svar til: Rentes regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.