Matematik

Vektorproblemer

15. maj 2006 af hund (Slettet)
Yo Folks ! Sidder lige midt i lidt eksamenstræning, og har problemer med følgende opgave:

Om to vektorer a og b gælder, at

|a|=7, |b|=3, a *(prik) b = 2

Beregn længden af projektionen af a på b

Her har jeg gjort således:

|a * b| = |a|^2 * |b|^2 = 7^2 * 3^2 = 49 * 9 = 441

dvs. |a * b| = 21

længden af projektionen a på b = 21 / 3 = 7

er det korrekt ?

Mit egentlige problem kommer faktisk først nu:

En vektor v er bestemt ved v = 4a+5b

Beregn a * v

Nogen hint ? aner nemlig ikke, hvad jeg skal gøre.

På forhånd tak.

PS. Skal måske lige for god ordens skyld nævne, at opgaven er fra 2001-8-1 (1-årigt forløb til a-niveau).

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Er det uden hjælpemidler?

1) Hvad angiver du med |a * b|?

2)

Vha. regneregler for skalarprodukt fås:


a * v = a * (4a+5b) = 4a*a + 5a*b =

4|a|^(2) + 5*a*b = 4*7^(2) + 5*2 = 206

Svar #2
15. maj 2006 af hund (Slettet)

|a * b| angiver længden af a prikket med b.

tak for tippet (eller tip og tip)... tak for du regnede den anden for mig.

hund

Svar #3
15. maj 2006 af hund (Slettet)

det er med hjælpemidler, forresten.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Hmmm, skalarproduktet er et tal og har derfor ingen længde. Med |a * b| angiver du numerisk værdi af skalarproduktet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2006 af mathon

vektor_a.vektor_b=2=|a||b|cos(V),

V er vinklen mellem vektorrepræsentanterne.

længden af vektor_a's projektion på vektor_b=|a|cos(V):

af ovenstående fås
2=|a||b|cos(V)<=>|a|cos(V)=2/|b|=2/3

Det skalære produkt (prikproduktet) mellem to vektorer i planen er lig med længden af den ene vektors projektion på den anden gange længden af den anden. Det vil vi benytte:

tegn vektor_v=4vektor_a+5vektor_b, idet vinklen mellem dem er cos^-1(2/21)=84.535°
v^2=(4vektor_a+5vektor_b)^2=16|a|^2+25|b|^2+40*vektor_a*vektor_b
=16*7^2+25*3^2+40*2=1089, hvoraf
|v|=1089^0.5=33.

på din tegning ses, at vi "mangler" oplysning om vinklen mellem vektorrepræsentanten 4vektor_a og vektor_v. Men vi har en trekant med siderne 28, 33, 15 med |5vektor_b| som den modstående side. Ud fra cos-relationen fås (vinklen kaldes u denne gang for ikke at forveksle den med den tidligere beregnede v)

cos(u)=(28^2+33^2-15^2)/(2*28*33)=206/231

vektor_a*vektor_v=længden af vektor_a's projektion på vektor_v*længden af vektor_v=
|a|*cos(u)*|v|=7*(206/231)*33=206



Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2006 af mathon

...og her kan det jo kun konstateres, at #1's løsning var LANGT den mest elegante!!!

Skriv et svar til: Vektorproblemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.