Fysik
Radioaktivitet
11. januar 2004 af
Pigen (Slettet)
Håber på lidt hjælp til denne opgave, da jeg overhovedet ikke forstår den....
En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137.
Cs-137 er beta minus-aktivt. Herved dannes Ba-137 i eb exiteret tilstand, som vi betegner som Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
* opskriv reaktionsskema
* Hvor stor er beta minus- aktiviteten fra denne kilde?
Ba-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelse af gamma-stråling:
137/56 Ba* (pil) 137/56Ba + y
T½ = 156 s
I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137
* Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.
En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137.
Cs-137 er beta minus-aktivt. Herved dannes Ba-137 i eb exiteret tilstand, som vi betegner som Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
* opskriv reaktionsskema
* Hvor stor er beta minus- aktiviteten fra denne kilde?
Ba-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelse af gamma-stråling:
137/56 Ba* (pil) 137/56Ba + y
T½ = 156 s
I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137
* Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.
Svar #1
12. januar 2004 af erdos (Slettet)
a) har du Orbit 2? Så slå op på side 28... Har er selvsamme betahenfald vist!
b) Først finder du kernemassen for Cs-137 (137u, der laves om til kg). Da du har massen af dit Cs, er det let at finde antallet af kerner derefter.
Derpå gælder formlen:
A = k * N
hvor k er proportionalitetskonstanten og N er det udregnede antal kerner... k er endvidere lig:
k = ln(2)/t
hvor t er din halveringstid i sekunder.
OK?
b) Først finder du kernemassen for Cs-137 (137u, der laves om til kg). Da du har massen af dit Cs, er det let at finde antallet af kerner derefter.
Derpå gælder formlen:
A = k * N
hvor k er proportionalitetskonstanten og N er det udregnede antal kerner... k er endvidere lig:
k = ln(2)/t
hvor t er din halveringstid i sekunder.
OK?
Svar #2
12. januar 2004 af SP anonym (Slettet)
Hej... tak for hjælpen.... jeg har ikke orbit 2, men bare en kopi fra bogen. Har du en mulighed for at skrive det ind til mig eller måske scanne det ind og sende det til min mail ([email protected])?
1000 tak for den hjælp du har givet mig indtil videre!
1000 tak for den hjælp du har givet mig indtil videre!
Svar #3
12. januar 2004 af erdos (Slettet)
137Cs (pil) 137Ba + elektron + antineutrino
Cs har 55 protoner, hvor mange har Ba så, når der ved beta-henfald omdannes en neutron til en protron?
Cs har 55 protoner, hvor mange har Ba så, når der ved beta-henfald omdannes en neutron til en protron?
Skriv et svar til: Radioaktivitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
