Fysik

Rapport-guide

17. januar 2004 af Sims (Slettet)
Hej!

Vil høre om der er nogen som ligger inde med en go' "rapport-guide" til fagene fysik og kemi?

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2004 af sara_864 (Slettet)

jeg har en... jeg prøver at se om jeg kan få den ind på oc på en måde...

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2004 af erdos (Slettet)

Her er hvad min fysiklærer har udleveret!

Rapporters struktur

Når man skal redegøre for et forsøg, er det vigtigt at forklare sig så præcist og kortfattet som muligt. Derved minimeres risikoen for at resultater/konklusioner mv. misforståes af andre. En kortfattet forklaring øger også chancen for at andre rent faktisk læser ens arbejde.

Naturligvis er der ikke mange, der læser jeres fysikrapporter, men når I kommer ud i arbejdslivet eller på en videregående uddannelse, vil chancen for at blive læst vokse.

Skabelonen, som er anført nedenfor kan i øvrigt bruges i alle fag, hvor rapportering indgår. Dvs. du kan også drage fordel af metoden i bl. a. biologi, kemi, astronomi og statistik (samf/erhvervsøkonomi).

Skabelonen ser ud som følger:

Formål
Her anfører man kort, hvad meningen med forsøget er. Det behøver ikke fylde mere end en linie eller to.

Teori
Har man en teori for det, som man ønsker at måle på, anføres den her. Har man kun hypoteser, anføres de i stedet for. I fysik står teorien ofte i bogen, og derfor lokkes man til at henvise dertil, men ofte øges indlæringen ved at formulere teorien i egne ord her i teoriafsnittet. Under alle omstændigheder øges læsevenligheden betragteligt, hvis teorien er fremført i selve rapporten.

Apparatur/opstilling
Alle anvendte apparater og måleinstrumenter anføres, og en overskuelig skitse af opstillingen tegnes. En tegning er et must her, da tegninger er meget lettere at forstå end en masse tekst. Bemærk at det absolut ikke behøver at være et kunstværk; tydelighed er nøgleordet.

Angivelse af data/databehandling
Man anfører sine målte data så overskueligt som overhovedet muligt – helst i tabelform – og relevante beregninger foretages. Målereultater og beregninger må gerne ligge i de samme tabeller, hvis det øger overskueligheden. Der skal altid anføres et eksempel på hver type beregning, men det er ikke nødvendigt at notere alle udregninger.

Har man mulighed for det, skal man forsøge at lave grafiske fremstillinger (grafer) af sine resultater. Det er meget nemmere at fortolke en graf end en tabel med mange tal.

Diskussion af resultater og forsøg
Her diskuteres resultaterne på baggrund af det forventede fra teorien/hypotesen. Der vil nok altid være afvigelser herfra, så det er derfor vigtigt at beskrive usikkerhedskilder og fejlkilder. At finde usikkerheds- og fejlkilder er ofte lidt kompliceret, så man skal nøje overveje fremgangsmåden i eksperimenterne. Er der ingen afvigelser fra det forventede, skal man overveje, om man bare har været heldig, eller om forsøgsmetoden ér en god metode.

Konklusion
Her sammenfattes rapporten i en kort og klar konklusion.

Litteraturliste
Laver man en større opgave, kan det være at man bruger resultater fra andre bøger mv. Her skal anføres hvad man har brugt. (Det er ikke nødvendigt at anføre Orbit 1- og Databogen.)

Håber det kan bruges....

Hygge...


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2004 af sara_864 (Slettet)

jeg har uploaded en guide, men det kommer desværre først på om en uges tid... Det vidste jeg ikke...

Svar #4
17. januar 2004 af Sims (Slettet)

Tak alle sammen
I har været en stor hjælp!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2004 af Sam

En uges tid? Nææ

https://www.studieportalen.dk/opg/ungdomsopg.php?o=2347

Skriv et svar til: Rapport-guide

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.