Dansk

Essay?

01. juni 2006 af Astridtm (Slettet)
Hej, jeg har været til skriftlig dansk årsprøve idag. Vi fik opgavehæftet fra studentereksamen 2001, og jeg valgte at skrive essayet - selvom jeg egentlig er lidt i tvivl om, hvad et essay er!
Er her en, som kan fortælle hvad et essay er, og muligvis vil læse min stil igennem, og fortælle om det er et essay? :)

Stilen:
Opgave 1 (Ina Kjøgx Pedersen: Instant kakao)

Den glemsomme tid

Sidst jeg var til tandlægen, valgte jeg, på hjemvejen, at gå forbi byens børnehave. Det slog det mig, hvor mange børn der faktisk sad tilbage på den kedelige, grå og triste legeplads, klokken 16.35 en fredag eftermiddag. Den selv samme legeplads jeg husker så godt, og kun har varme, glade og sjove minder fra. Da jeg så de små børn, som burde springe rundt, have det sjovt og nyde livet, sidde stille på en bænk, eller gynge langsomt frem og tilbage på de ellers så sjove gynger af gamle bildæk, satte det nogle tanker i gang. Synet af de små børn undrede mig. Har forældre virkelig så travlt med arbejde og indkøb nu til dags, kan det være rigtigt, at de ikke har tid til at tage sig ordentligt af sine egne børn?
Måske husker jeg ikke selv min egen barndom, eller også har tingene virkelig ændret sig de sidste år. Da jeg rendte rundt med snot i hele hovedet, jord på bukserne og med de flotte røde gummistøvler, blev jeg ikke efterladt i en kedelig børnehave. Jeg var der ganske vist nogle timer et par dage om ugen, og jeg kan da også mindes én enkelt gang, hvor jeg sad, og ventede i længsel på at blive hentet, men jeg blev ikke ladt tilbage, og blev ikke sat til at passe mig selv.
Jeg kan tydeligt huske det. Jeg blev altid hentet først på eftermiddagen, men det skete bare ikke den dag. Jeg stod, og hang ved lågen til børnehaven, og så på alle de forældre, der kom. Først var det Signe, der blev hentet, så kom Mortens far, og derefter kom Karolines forældre. Jeg ventede og ventede, men de kom bare ikke! Først blev jeg vred, og tænkte hvordan kan de dog glemme mig? Derefter blev jeg nok snarere lidt nervøs for, om de faktisk havde glemt mig, men da de så endelig kom, blev jeg utrolig glad for at se dem, de vrede tanker forsvandt og det havde alligevel været en god dag. Jeg kan ikke huske grunden til, at de kom for sent; det kan være, at der var et møde, som trak ud, eller også skulle de lige nå at handle ind, eller måske ville bilen ikke starte – hvem ved? Det er i grunden også lige meget. Men så er det, at jeg tænker: mine forældre var sent på den en enkelt gang, eller måske var det lidt flere, men i børnehaven sad der mange børn tilbage, og noget siger mig, at det var første gang, de var blevet ”glemt”.
Forældrene til disse ”glemte” børn må åbenbart have for travlt til at tage sig ordentligt af dem. Hvorfor folk, der har så forfærdeligt travlt med at få deres karriere op at stå og med at få parforholdet til at fungere, vælger at få børn, kan undre mig. Men på den anden side, er jeg også meget forståelig for, at mange drømmer om den lille kernefamilie, der omtales i medierne næsten dagligt. Løsningen er vel, på en eller anden måde, at finde en balance mellem de forskellige ting vi hver især føler, er nødvendige her i livet.
Og hvad så? Hvad sker der egentlig med disse børn, som er blevet glemt i børnehaven? Måske vokser de op på helt ”normalvis”, hvad det så end vil sige, men risikoen for, at de vokser op uden de trygge familierammer, og at de bliver påvirket af dét, ligger også, og truer. Det kan meget vel være, at det er de ”glemte” børn, som bliver tvunget til at være voksne alt for tidligt, hvilket jo er et større og større problem i dag. Der sælges g-strengstrusser til børn helt ned i 9-10års alderen, og der findes mange eksempler på, at piger går alt for udfordrende klædt i en ganske ung alder, hvilket, i nogle tilfælde, har ført til pædofile overgreb. Derudover, er der det stigende problem med alkohol og rygning blandt unge. Mange voksne vil nok mene, at det er skandaløst, at de unge er så uregerlige; de går for udfordrende klædt, de drikker hjernen ud hver weekend og de ryger! Ak ja.
Når man, som 13åring, bliver konfirmeret hedder det sig, at man ”træder man ind i de voksnes rækker”. Det er en tradition, at man som konfirmand, er blandt de ”voksne”, og det er jo egentlig noget pjat. Jeg vil nok mene, at det er langt de færreste 13årrige, der er modne nok til at opføre sig som voksne. De bliver, ligesom Bambi, kastet ud på isen i en ung alder, her skal de så bare lære at stå på egne ben, og hvis de ikke har en som Stampe ved siden, til at hjælpe og støtte, kan det gå galt. Og det er lige præcis dét forældre skal være for deres børn, når de, på et tidspunkt, når de besværlige teenageår med puberteten. De skal, mere eller mindre, holde sig i baggrunden, og en gang i mellem, når der er behov for det, springe frem med gode råd og en hjælpende, støttende hånd.

Jeg tror, at der er mange børn og unge, der har et lidt ”kantet” forhold til sine forældre. Det er underligt, for forældre er jo egentligt ganske gode at snakke med, og de kan også være en stor hjælp til de problemer, man nu en gang render rundt med som teenager. Selvom det kan være svært at forestille sig, så har de også været unge, og hvem ved, måske var de også uregerlige en gang. Det er underligt, men det undrer mig egentlig ikke, at forholdene mellem børn og forældre ofte er så dårlige. Det ”kantede” forhold, kan meget vel skyldes, at det er begrænset, hvor stor indflydelse forældre har på deres børns opvækst og opdragelse. Fra de er ganske små bliver børnene gemt af vejen hos en dagplejemor, senere får de plads i en vuggestue, dernæst bliver de placeret i en børnehave, og derefter begynder skolegangen.
Det er højst sandsynligt ikke, fordi forældrene er nogle lede sataner, at de sætter deres børn i diverse institutioner. Det er nærmere samfundet, der har udviklet sig i en sådan retning, at det er det ”normale” og nødvendige, hvis man vil leve et materialistisk liv. Hvis familien ønsker at tage på sommerferier og vinterferier, vil have råd til at købe både fødselsdagsgaver og julegaver til hele familien, og gå ud og spise en gang i mellem, så er det ofte nødvendigt, at både mor og far har et fuldtidsarbejde. Forældre bør ikke klage over, at de ikke tilbringer nok tid med deres børn. Det er altid nemt at skubbe problemerne fra sig, og skyde skylden på nogle andre, men inderst inde, er det forældrenes eget valg. Hvis man mener, at det at tilbringe meget tid med familien er vigtigst, så vælger man samtidig, at det materialistiske og luksuriøse ikke er helt så vigtigt. Hvis man derimod ikke kan undvære charterferier og dyre restaurantbesøg, så vælger man samtidig noget af kvalitets-tiden med børnene fra.

Sandheden er den, at det ikke er altid, at forældre har så meget tid til at tage sig af børnene, men når børnene så bliver ældre, har de højst sandsynligt heller ikke tid til at passe søndagsmiddagen med familien, eller turen til zoologisk have med de små kusiner. Forældrene glemmer måske en gang i mellem deres børn, men når børnene bliver større, glemmer de også deres forældre. Inderst inde har vi nok alle sammen glemt noget, om vi har glemt at hente ungerne i børnehaven, glemt at købe mælk, eller glemt at lave tysk lektier er vel egentlig lige meget. Glemt er glemt…

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. juni 2006 af USyay (Slettet)

Her en beskrivelse fra et arke jeg har:

"I et essay søger man sandheden; man skriver det ved at forsøge at finde ud af noget, ikke for at fremlægge en sandhed man allerede har fundet. I et essay kan forfatteren gå ind i en debat med sig selv. Han kan lægge argumenter for og imod og afprøve forskellige problemløsninger - gover eksempler og modeksempler. Meget underholdende læsning I DK har vi en genre der ligger tæt op ad essayet, nemlig den art avisartkel der hedder kronik.
Der forventes en meget velstrukturet fremstilling.
Du går ikke helt galt i byen hvis du antager at det centrale ved et essay altid er at lægge en selvstændig tænkning frem om et emne/stof som du ikke specielt har forberedt på"

Jeg tog lige det vigtigste af det. De fleste lærere fraråder elverne i at skrive essays, netop fordi det er en enorm svær genre, og som nævnt kræver det en virkelig god struktur. Prøv at se eksempler herinjde på studi, så vil du kunne se at der nogle der ligefrem bygger det op om en historie. Man skal ikke rigtig gå så meget ned i den givne tekst dvs. redegørelse.

Håber det hjalp dig lidt bedre på vej i forståelsen af et essay.

Svar #2
01. juni 2006 af Astridtm (Slettet)

okay tak :) jeg bliver nok nødt til at væbne mig med tålmodighed til min lærer har rettet den... er MEGET i tvivl om den nemlig.. men hva faen, nu har jeg da prøvet at skrive noget jeg ikke vidste hvad var! heeh...

Brugbart svar (1)

Svar #3
02. juni 2006 af champg (Slettet)

Det er faktisk et essay du har skrevet. Fordi du finder et problem, kommer med eksemplar fra dit barndom, og så stiller du dig selv nogle spørgsmål, som du så prøver at besvare.

Brugbart svar (1)

Svar #4
02. juni 2006 af USyay (Slettet)

Ja det er et essay du har skrevet, men eftersom du starter ud med en historie skal denne røde tråd være gennemgående i resten af essayet...det gør du ikke! men...øvelser gør mester;) der er jo noget tid til du skal eksamen!

Brugbart svar (1)

Svar #5
02. juni 2006 af champg (Slettet)

#5

Hvordan bliver man Doctor ligesom dig :)
trust me i'm a doctor

Brugbart svar (1)

Svar #6
02. juni 2006 af champg (Slettet)

det var til #4

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2006 af USyay (Slettet)

prøv at se under 'om siden'...der står ranglisten

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2006 af champg (Slettet)

I couldn't find you?

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2006 af USyay (Slettet)

hvad mener du? vil du ikke vide hvordan man bliver doctor? det er et spørgsmål om hvor man indlæg man besvarer/opretter!

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. juni 2006 af champg (Slettet)

#9

Jeg kunne ikke finde dig på listen "om siden"

prøver lige at kigge igen :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. juni 2006 af champg (Slettet)

nu har jeg fundet ud af det.
du har vist været her i langtid :)

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. juni 2006 af USyay (Slettet)

Hmmm...jeg forstår ikke helt hvad du mener! under 'om siden' står der de forskellige ranglister og hvor mange indlæg man skal have besvaret/oprettet for at opnå en bestemt rang. Doktor er det højeste man kan opnå. Der står self ikke noget personligt om folk dette sted.

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. juni 2006 af champg (Slettet)

Nu har jeg fundet ud af hvordan det fungere :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. juni 2006 af Græskar (Slettet)

Til årsprøven skrev jeg også essayopgaven. Men jeg er meget i tvivl om den. Jeg tror ikke rigtig, jeg har ramt genren. Jeg har aldrig rigtig skrevet essays før, for jeg plejde altid at tage "opdigt en historie"-opgaven i folkeskolen, og i gymnasiet har vi aldrig fået stillet sådan en opgave med essay. Så set i bakspejlet er det nok rimeligt dumt, at jeg tog essayopgaven. Jeg skulle have valgt analyse af en novelle-opgaven :)

Men generelt synes jeg din opgave er god. Nu er jeg nok ikke verdens bedste peson til at bedømme det, eftersom ejg aldrig selv har skrevet et. Men du inddrager personlige erfaringer, hvorefter du skriver noget mere generelt inden for emnet, og det er vel et essaysk træk.
Anyways, kunne du ikke skrive, hvilken karakter du fik? Hvis du ikke vil skrive det herinde, så kan du skrive til mig gennem kontaktfunktionen.

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2006 af USyay (Slettet)

#14 det at indlede med en historie er faktisk rigtig godt...det er det man akn score højest karakter ved i et essay, men eftersom essay kræver en stram struktur er det vigtigt at det er gennemgående dvs. man ikke kan nøjes med at have det i indledningen!

Svar #16
02. juni 2006 af Astridtm (Slettet)

tak alle sammen.. :) jeg er bare glad for, at nogen af jer synes det er essay-agtigt det jeg har skrevet.. og #14, skal nok skrive min karakter når jeg får den.. der går nok nogle uger, men du kan jo holde øje med tråden...

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. juni 2006 af USyay (Slettet)

#16

Jeg blev lige nysgerrig...kunne se at du også har været udvekslingsstudent i USA? rejste du også med YFU?

Svar #18
03. juni 2006 af Astridtm (Slettet)

#17

jeg var afsted med Rotary.. det var rigtig fedt! hvor var du henne i USA? jeg var i Texas

Brugbart svar (0)

Svar #19
03. juni 2006 af Græskar (Slettet)

#16
Ja, det gør jeg så :)

#17
Har du nogle essays liggende, som du har fået en god karakter i, og må jeg læse den/dem?

Brugbart svar (0)

Svar #20
03. juni 2006 af USyay (Slettet)

#18

Med Rotary? så boede du vel flere steder?

Jeg rejste med YFU og boede i Erie, PA men det meste af året i Atlanta, GA. Det var også rigtig fedt...jeg har fået rigtig meget ud af det, både udviklings-og oplevelsesmæssigt;)

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.