Matematik

en Matematikopg. om bakterier og logaritmer...

18. januar 2004 af 220986 (Slettet)
denne opgave driller mig virkelig...

Et swimmingpool, der er forurenet af colibakterier, behandles med et bakteriedræbende middel. Antallet N af bakterier pr. mililiter t dage efter behandlingens begyndelse kan beskrives ved

N(t)=100((t/10)-ln(t/10))-30 ; 1

a)hvor mange dage efter behandlingens begyndelse er antal bakterier pr. mililiter mindst?

Opgaven bør nok løses ved monotoniforhold, altså at tage N', men....
Jeg har svært ved at differentiere denne funktion, kan nogen hjælpe mig?
tak for det.

Svar #1
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

anyone?

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2004 af erdos (Slettet)

Det har du ret i...

N'(t)=100((t/10)'-ln(t/10)')-(30)' <=>
N'(t)=100(1/10-(ln(t)-ln(10))') <=>
N'(t)=100(1/10-1/t) <=>
N'(t)=10-100/t

Kan det være sådan?

Svar #3
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du har lavet, Kalle?
kan du ikke forklare det?

Svar #4
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

Kalle?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2004 af erdos (Slettet)

Jeg er heller ikke helt sikker, men en forklaring kan du da få...

100 er en konstant og bevares.

t/10 er det samme som 1*(1/10), hvor du differentierer t (=1) og beholder 1/10 som en konstant.

Så bruger jeg regnereglen ln(z/x)=ln(z)-ln(x), hvor jeg så skal differentiere ln(t) og ln(10). ln(t)=1/t og ln(10)=0.

30 går også ud, da denne differentieret er 0.

Til sidst ganger jeg 100 ind i parantesen (i begge led)

bedre?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2004 af Samuel (Slettet)

a) Indtast ligningen på din lommeregner. Vælg et passende vindue (xmin =1, xmax= 12) og bed lommeregneren om at udregne minimum.

Er du med?

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2004 af Samuel (Slettet)

Husk i din besvarelse at skitsere grafvinduet og fortæl at du har fået din lommeregner til at finde minimum...

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2004 af erdos (Slettet)

Synes nu det er flottere at differentiere, bestemme monotoniforholdene og gør rede for, hvorfor det er et minimum....

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. januar 2004 af Samuel (Slettet)

Det er muligt, men den form for besvarelse som jeg viser er klart den mest simple og helt sufficient. Hvorfor gøre det sværere end det er? Hvis opgaven er rigtig, så er opgaven rigtig.....

Svar #10
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

hej Kalle, Samuel og alle andre...

tak for hjælpen, men Kalle kan du forklare, hvorfor du siger: ln(10) differentieret giver 0?

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. januar 2004 af erdos (Slettet)

Sagtens....

Forestil dig funktionen f(x)=ln(10). ln(10) er det samme som tallet 2,302585093 og den grafiske afbildning vil altså være en vandret linie.... Da du bestemmer stigningstallet i et givent punkt, når du differentierer, er (ln(10))' derfor naturligvis 0, da en vandret linie jo ikke stiger....

ln(10) er jo i og for sig bare et tal....

Skriv et svar til: en Matematikopg. om bakterier og logaritmer...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.