Andre fag

EØ - hjælp.

20. januar 2004 af susbc (Slettet)
Der her nogle kloge hoveder som kan hjælpe mig. Jeg sidder med en eksamensopgave for erhvervsøkonomi niveau b, d. 26. maj 2003.
Det er opgave 2.3 der driller mig. "Beregn bruttfortjenesten for 1 par kamikker med Bioflex magnetsål"
Der er opgivet en salgspris til 238 kr. inklusive moms. Mit spørgsmål er så om jeg skal trække momsen fra 238 så det bliver 190,4 for at beregne bruttofortjenesten. Kostprisen er 150 kr. uden mons..

på forhånd tak for hjælpen

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Bruttofortjeneste er forskellen mellem ens salg og de direkte omkostninger man har haft på salget.

Giv så selv et bud :)

Svar #2
20. januar 2004 af susbc (Slettet)

vil de så sige at svaret bliver
238-150=88 ????

Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Med de oplysninger du har fået vil jeg sige det er rigtigt med de 88.

Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

nej nej

hør nu her :-)

I kan jo ikke regne sådan...

Omsætning-VE=DB

så kan du jo ikke tage to tal et med moms og et uden at sammenligne, vel :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Momsen afstemmer man jo først i balancen, og bør derfor regnes inkl i relsultatopgørelsen.

Altså:

Salgspris: 238,00
-Kostpris (150*1,25): 187,50
--------------------------------
=Bruttofortjeneste 50,50
--------------------------------

Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Hvorfor ikke.
Hvis vi siger bruttofortjenesten er defineret som forskellen mellem ens salg og de direkte omkostninger man har haft på salget.

Ens salg indbringer 238 kroner, det er det man får for det man sælger.

Ens direkte omkostninger er 150 kr da du jo først betaler moms ved salg til den endelige forbruger.

Derfor må mit vel passe.
Hvad mener du forresten med Omsætning-VE=DB

Brugbart svar (1)

Svar #7
20. januar 2004 af Jean

Jeg holder på Cas sen..

Brugbart svar (1)

Svar #8
20. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Nu skal vi lige huske at moms ikke er en omkostning, men dermod aktiv/passiv alt efter sammenhængen mellem salgs- og købsmoms :-)

Brugbart svar (1)

Svar #9
20. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Omsætning-Varible omkostninger=dækningsbidrag

i dette tilfælde er bruttofortjenesten = DB

Brugbart svar (1)

Svar #10
20. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Nu har jeg lige været henne og slå det op, blev jo i tvivl det rigtige facit er, alt regnes eksl mom, jvf. regnskabsloven:

"Nettoomsætningen ved salg af handelsvarer og færdigvarer indregnes i resultatopgørelsen, såfremt levering og risikoovergang til køber har fundet sted inden årets udgang. Nettoomsætning indregnes ekskl. moms og med fradrag af rabatter i forbindelse med salget."

DVS.:

Kostpris (238*0,8) : 190,40
- VE (opgivet ex moms: 150,00
=BFT : 40,40


Og ja, det er mit endelige svar :-)

Brugbart svar (1)

Svar #11
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Hmmm
Du har ret i at bruttofortjenenste er defineret som omsætning - variable omkostninger.
Har kun haft om regnskaber før men hvorfor skal momsen så lægges til som en variabel omkostning. Det er jo ikke en omkostning for virksomheden siden kunden jo betaler de ekstra penge og virksomheden så bare sender dem videre til skattefar.

Du siger moms er aktiver/passier.
Vil du så have salgsmomsen under varedebitorer og købsmomsen under kortfristet gæld?

Brugbart svar (1)

Svar #12
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Kom lidt for sent med mit indlæg.
Så er vi enige som facit.

Brugbart svar (1)

Svar #13
20. januar 2004 af Niels (Slettet)

Vil stadigvæk gerne vide hvor momsen hører til hende.
Vil du have salgsmomsen under varedebitorer og købsmomsen under kortfristet gæld?

Svar #14
20. januar 2004 af susbc (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen.
Jeg er glad for at der findes nogle kloge hoveder, når jeg ikke selv lige jeg tænker i den retning.
Nu har jeg ihvertfald også lært noget nyt idag :)

Brugbart svar (1)

Svar #15
21. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Niels ja momsen er kortfristet gæld (forfalder inden for max 1 år)

Købsmoms = tilgodehavende hos told og skat
Salgsmoms = gæld til told og skat

et par eksempler :-)

du har lige startet en virksomhed og indkøbt stort varelager hvilket betyder at din købsmoms samlet set overstiger din salgsmoms du får altså et tilgodehavende hos Told og skat..

købsmoms: 200.000
salgsmoms: 100.000
tilgodehavende hos T&S: 100.000

hvis din salgsmoms derimod overstiger din købsmoms er situationen omvendt.

Du har i balancen tre poster du bruger til moms:

salgmoms
købsmoms
momsafregning

Momsafregningen bruges til at finde det beløb du enten skylder eller har tilgode. i LANGT de fleste tilfælde er det gæld. for hvis din købsmoms overstiger din salgsmoms har du en virksomhed der har knas med sin rentabilitet :-)

og så er det rigtigt at det placeres under kostfristet gæld i passiverne, eller i modsat fald under de likvide omsætnings aktiver, hvis jeg ellers husker rigtigt, vil gerne undersøge det nærmere hvis det er




Brugbart svar (1)

Svar #16
21. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

Niels, enig ? :-)

Brugbart svar (1)

Svar #17
21. januar 2004 af Niels (Slettet)

Ja, det ser rimeligt gekendeligt ud selvom vi havde det i sarten af året :)

Har EØ på gym så vi har ikke rigtigt behandlet moms så meget da vi mere bruger regkskabet til analyse og moms der er ikke så interessant :)

Som en bi-ting mener jeg forskellen
mellem de to momstyper kaldes for "afgiftstilsvaret", så der gælder
salgsmoms -købsmoms = afgiftstilsvar
Men er ikke helt sikker.


Brugbart svar (1)

Svar #18
21. januar 2004 af Cas_sen (Slettet)

vi bruger ordet "momsafregning" men det hedder sikkert mange forskellige ting, men det er jo en indirekte skat/afgift der opkræves til staten

Skriv et svar til: EØ - hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.