Matematik

Faktorisering af polynomier

28. juli 2006 af andersthingholm (Slettet)
Hej,

Jeg har løst disse 2 opgaver og vil se om der var nogen, der kunne fortælle mig om de var løst rigtigt :-)

a)

2x-2 / x^2+x = 2x+2 / x+1 (2x+2 kan ikke faktoriseres)

b)
x^2-2x+1 / x-1 = x-1 / x-1 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

For det første - du mangler parenteser om tæller og nævner, når du skriver brøker på denne facon. Uden dem er det nærmest ulæseligt.

For at lette overblikket vil jeg tage tæller og nævner hver for sig.

a)
Tælleren: 2x-2 = 2(x-1)
Nævneren: x^2+x = x(x+1)

Samlet: (2x-2) / / (x^2+x) = (2(x-1)) / (x(x+1))

b)
Tælleren: x^2-2x+1 = (x-1)(x-1) = (x-1)^2
Nævneren: x-1

Samlet: (x^2-2x+1) / (x-1) = (x-1)^2 / (x-1) = x-1 , hvor x<>1

Dine udregninger giver desværre ingen mening for mig - specifik bliver det i hvert fald ikke 0 i b).

Svar #2
28. juli 2006 af andersthingholm (Slettet)

Opgaven jeg sidder med lyder: "Reducer følgende brøker ved først at opløse tæller og nævner i faktorer, hvorefter fælles faktorer forkortes væk".


Opgave a)

2x-2 / x^2+x

2x-2 kan ikke faktoriseres
x^2+x kan faktoriseres til x+1

Min løsning bliver så

2x-2 / x^2+x = 2x+2 / x+1

Opgave b)

x^2-2x+1 / x-1

x^2-2x+1 kan faktoriseres til x-1

Min løsning bliver så

x^2-2x+1 / x-1 = x-1 / x-1 = 0 (eller er det 1?)

Er det helt ude i skoven?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juli 2006 af ibibib (Slettet)


Du mangler parenteser om tælleren og nævneren (det er ikke så vigtigt her, men det kan ofte være svært at læse med manglende parenteser).
Du har ikke forstået begrebet "faktorisering". Når du faktoriserer et udtryk, ændrer du ikke udtrykkets værdi (dvs. at du kan sætte lighedstegn når du faktoriserer).
Et eksempel på en faktorisering:
x^2-2x+1 = (x-1)^2

Opgave a)
(2x-2)/(x^2+x)
Tælleren 2x-2 kan faktoriseres til 2(x-1)
Nævneren x^2+x kan faktoriseres til x(x+1)
Dvs. at brøken kan faktoriseres til
2(x-1)/(x(x+1)) som ikke kan forkortes.
Opgave b)

Opgave b)
På samme måde som opgave a)
(x^2-2x+1)/(x-1) = (x-1)^2/(x-1) = x-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

Jeg er nød til at give #3 ret.

Du har ganske enkelt ikke forstået den grundlæggende ide.

Selv efter jeg opskrev løsningen med udregninger i #1, skriver du igen noget vrøvl i #2.

Jeg tror derfor ikke, at du får ret meget ud af selv at arbejde med opgaverne, før du har fået en lærer (eller tilsvarende) til at sidde ved siden af dig og lede dig på rette spor.

Svar #5
28. juli 2006 af andersthingholm (Slettet)

Ok, jeg læser kapitlet en gang mere :-)

Tak for hjælpen so far.

Svar #6
29. juli 2006 af andersthingholm (Slettet)

Hej igen,

Nu fik jeg læst og regnet lidt mere på det. Ser dette ikke bedre ud?

a) x^2-3x+2 / x^2-1 = (x-2)(x-1) / (x-1) = (x-2)

b) 2x^2+x-1 / 4x^2-6x+2 = (x-1)(x+0.5) / (x-1)(x-0.5) = (x-0.5) / (x-0.5)

c)2x+2 / x^2+x = 2(x+1) / x(x+1) = 2 / x

d)x^2-2x+1 / x-1 = (x-1)^2 / (x-1) = (x-1)

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

Hvis du har en grafregner, så prøv at gøre følgende for selv at kontrollere dine facit.

1. Indtast brøken som den ser ud i opgaven og tegn graften.
2. Indtast derefter det faktoriserede udtryk og tegn graf. Den skal se ligesådan ud!
3. Indtast endeligt det forkortede udtryk og tegn grafen. Den skal igen se ligesådan ud!

Hvis ikke graferne ser ens ud - så har du lavet en fejl.

a) Nævneren er forkert. (hint: tredie kvadratsætning)
b) I både tæller og nævner har du smidt en konstant væk, der er ganget på. Tag et kig på sætningen om faktorisering af et andengradspolynomium (den er ganske sikkert i din bog).
c) korrekt
d) korrekt

Hvis det skal være helt korrekt mangler du også at skrive udtrykkets grundmængde op, men vent med det indtil du har styr på faktoriseringen. Det er end ikke sikkert, at din bog gør dette i sine eksempler, men det er noget sjusk uden.

Svar #8
29. juli 2006 af andersthingholm (Slettet)

Jeg lærer det jo nok på et tidspunkt :-)

a) x^2-3x+2 / x^2-1 = (x-2)(x-1) / (x-1)(x-1) = (x-2) / (x-1)

b) 2x^2+x-1 / 4x^2-6x+2 = (x-1)(x+0.5)-1 / (x-1)(x-0.5)+2 = (x-0.5)-1 / (x-0.5)-2

c) ok

d) ok

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. juli 2006 af ibibib (Slettet)

Naturligvis :)

a) Ikke helt rigtig. Tredie kvadratsætning som #7 henviste til siger:
x²-1 = (x+1)(x-1)

b) Det duer slet ikke. Hverken tæller eller nævner er faktoriseret - der må ikke stå + eller - uden for parenteserne.
Dit eget forslag i #6 er bedre. Der manglede du bare en konstant som nævnt i #7. I tælleren er konstanten 2 og i nævneren er konstanten 4.
En konstant skal ganges med resten af udtrykket. I andre sammenhænge er en konstant et tal du lægger til et udtryk, men det er ikke tilfældet når du faktoriserer.

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

#8,

Har du en grafregner? Hvis ja - har du prøvet at gøre, som jeg skrev i #7?

Hvilken bog læser du efter? Måske det kan gøre det lettere at hjælpe dig at vide det.

a) Slå op i din bog under kvadratsætninger - læs det flere gange. Det er _meget_ grundlæggende for rigtigt meget gymnasieregneri, så det kan godt betale sig at bruge nogle timer på at lære de tre små formler.

b) Slå op i din bog og find sætningen om faktorisering af et andengradspolynomium.

Det er det rene vrøvl, du har gættet på i #8, så du har helt sikkert ikke kigget på denne sætningen, da du gættede.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. juli 2006 af Duffy

Hvis du med

2x^2+x-1 / 4x^2-6x+2

mener

(2*x^2+x-1) / (4*x^2-6*x+2)

er resultatet

(x+1)/(2(x-1))


fordi


(2*x^2+x-1) = (x+1)*(2x-1)

[Faktoriseringen kan kun udføres via et indgende kandskab til løsningerne til andengradsligningen - thi kendes en rod, vil x minus roden gå op i 2.gradspolynomiet, hvorefter man ved polynomiers division finder den anden faktor.]


4x^2-6x+2 = 2(2x-1)(x-1)





(2*x^2+x-1) / (4*x^2-6*x+2) =


(x+1)*(2x-1) / 2(2x-1)(x-1) =


(x+1) / [2(x-1)]



Duffy



NB - som det er nævnt her i indlægget flere gange
er det godt at kunne de 3 "kvadrat-sætninger".
DE SKAL LÆRES UDENAD ! ! !


1) (a+b)^2 = (a+b)(a+b) = a^2 + b^2 + 2ab

2) (a-b)^2 = (a-b)(a-b) = a^2 + b^2 - 2ab

3) (a+b)(a-b) = a^2 - b^2


Læg SPECIELT mærke til denne sidste regel 3.
Den får du brug for til din dødsdag.




Skriv et svar til: Faktorisering af polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.