Matematik

jæh..øhh..hmm..hjælp?

06. februar 2004 af lion4 (Slettet)
hej hej..

jeg har en opgave her i matematik som jeg ikke rigtig kan kom videre med.. man kan godt sige at jeg sidder fast..

Jeg har foran mig en figur der viser grafen for en funktion f med definitionsmængde R.

jeg skal så bestem en forskrift.. og hvordan gør jeg det, når man nu ik kan taste det ind på lommeregneren??

mange tak på forhånd.

jeres ven Lion..:=0)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2004 af Peden (Slettet)

Du skal først give nogen flere oplysninger.

Er grafen for funktionen bare en ret linie? I så fald kan du aflæse hældningen ved at tage et stykke op af y aksen og dividere det med det tilsvarende stykke ud af x aksen, hvis du forstår. Skæringen med y aksen kan du også se manuelt, og vupti så har du en funktion af formen:

f(x)=ax+b

Hvis det er mere vanskeligt end som så, så kom med flere oplysninger.

Svar #2
06. februar 2004 af lion4 (Slettet)

hovsa..bør måske giv nogle flere oplysninger..sorry.. men her kommer de:

Grafen er tegnet i enkeltlogaritmisk. Vi har en lige linie...

tallene på y-aksen: 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 1,0 2,0 3,0

tallene på x-aksen: 0 1 2 3 4 5 6
liniens start og slutpunkt er så: startpunkt(0,45) og slutpunkt (2,4) SÅDAN!:0)

nu har jeg vidst det hele med:) hehe

tak tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2004 af Peden (Slettet)

Jamen når den er på enkeltlogaritmisk papir, hvilken slags funktion er det så? (Ja korrekt, en eksponentielt voksende/ aftagende funktion)

Jeg er overbevist om at der står noget om det i matematikbogen, og for det andet kan jeg ikke huske helt præcist hvordan man gør ;)

jeg husker noget med at finde hældningen og så indsætte den i en eller anden formel, men ak nej, det er væk.

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2004 af jacob-ng (Slettet)

Forskriften for en eksponentiel funktion er: y = b* a^x

Du finder a således:

a = (x2 - x1)'terod af (y2 / y1)
Det vil sige, at du finder differencen af de to x værdier og tager denne værdis rod af y2 divideret y1

dit tilfælde: x2 = 2, x1 = 0
y2 = 4, y1 = 45

a = sqr(4/45)

det er altså en aftagende funktion - du finder b ved at indsætte en af de tilsvarende x og y-værdier

b = y1 / a^(x1)

håber det hjalp lidt

mvh
Jacob

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2004 af jacob-ng (Slettet)

Forskriften for en eksponentiel funktion er: y = b* a^x

Du finder a således:

a = (x2 - x1)'terod af (y2 / y1)
Det vil sige, at du finder differencen af de to x værdier og tager denne værdis rod af y2 divideret y1

dit tilfælde: x2 = 2, x1 = 0
y2 = 4, y1 = 45

a = sqr(4/45)

det er altså en aftagende funktion - du finder b ved at indsætte en af de tilsvarende x og y-værdier

b = y1 / a^(x1)

håber det hjalp lidt

mvh
Jacob

Skriv et svar til: jæh..øhh..hmm..hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.