Matematik

Har brug for hjælp til brøker

13. september 2006 af knnico (Slettet)
Hej
Jeg har fået stillet nogle opgaver, der skal afleveres imorgen, og jeg aner ærligt talt ikke hvad jeg skal gøre ved dem. Vi har ikke gennemgået noget i klassen om det.

Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøkerne:

x = 27ab^2 - 18a^2b / 10ab^2 - 15a^2b

y = b^2 - 2ab + 3b / 4b - 8a + 12

z = 6ac - 9ab / -8c^2 + 12bc

k = x^2 - 4x + 4 / x - 2


Jeg ville være meget taknemmelig for hjælp til at løse disse opgaver i aften.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Det lyder godt nok en smule usandsynligt, at du har fået opgaver for, som I slet ikke har lært at løse.

Faktoriser først:
27ab^b -18a^2b

Dvs, sæt så meget uden for parentes som muligt. Skriv dit svar på det, så tager vi den derfra.

Svar #2
13. september 2006 af knnico (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad det vil sige at faktorisere?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Hvis du skal faktorisere udtrykket
6a+3ab
giver det
3a(2+b)

At faktorisere svarer til at sætte så meget som muligt udenfor en parentes.

Hvis det stadigt er uforståligt, så kan du ikke lave opgaven.

Svar #4
13. september 2006 af knnico (Slettet)

Jeg er desværre ikke blevet præsenteret for det før. Vil du give mig et eksempel til?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#4,
Hvis du slet ikke har set noget sådant før, har du enten misset en del timer og skal læse op i din bog - eller din lærer har lavet en fejl.

Eks 2:
10x^2 + 5xy
= 5x(2x+y).

Prøv nu selv med:

25x+5xy

Svar #6
13. september 2006 af knnico (Slettet)

Jeg kan desværre ikke give skylden til andre end min lærer. Jeg har prøvet at kontakte klassekammerater, men de bliver hjulpet af søskende eller forældre. Ellers er de stillet lige med mig.

Mit bedste skud er:

5x(5x+y)

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#6,
Hvis du ganger ud:
5x(5x+y) = 25x^2 + 5xy
så det var ikke helt korrekt.

Hvis I virkeligt ikke har lært det, så lad dog være med at lave opgaven. Det må jo være en fejl.

Svar #8
13. september 2006 af knnico (Slettet)

Det virker ikke som en fejl, og eftersom alle mine klassekammerater forsøger sig ad, bør jeg nok også. Men tak for hjælpen, jeg prøver at stykke mig frem.

Svar #9
13. september 2006 af knnico (Slettet)

Er dette rigtigt så;

Faktoriser først:
27ab^b -18a^2b

9(3ab^2 - 2a^2b)

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2006 af ibibib (Slettet)

x =
(27ab^2 - 18a^2b) / (10ab^2 - 15a^2b) =
9ab(3b - 2a) / 5ab(2b - 3a)
Prøv selv at gange de to parenteser ud!

Derefter kan du forkorte:
9ab(3b - 2a) / 5ab(2b - 3a) =
9(3b-2a) / 5(2b-3a)

Skriv et svar til: Har brug for hjælp til brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.