Dansk

Sagn, skjaldekvad, edda digtning og myter

17. september 2006 af kaizersc (Slettet)
ville høre om der var nogle som kunne hjælpe med at definere og give forklare mig forkskellen på edda digtning, myter, skjaldekvad og sagn.


På forhånd tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2006 af 05jaal (Slettet)

går du i 1.g ?

Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2006 af 05jaal (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2006 af 05jaal (Slettet)


Myten om genre

• Myte → falsk forestilling
• Myte (klassisk) → en fællesart → guder, uorden …
• Myten → igennem generationer
• Myten → ingen historisk tid eller geografisk rum
• Myten → giver svare på mange ting
• Skabe orden → skal der være kaos
• Nordisk mytologi → aserne → kosmologiske kræfter
• Nordisk mytologi → jætterne → kaoskræfterne
• Thrym → Thors hammer → hammeren er symbolet for magt
• Freja, Loke og Thor → bringer hammeren hjemme
• Myten → dramatiseret → et samfund indretning og ikke naturvidenskabelig

Nordisk mytologi

• Ragnarok → skabelse til undergang
• Skabelse til undergang → mytisk forståelse → tilværelsen grundlæggende spørgsmål
• Myten → jorden skabelse og gang
• Skabelsesmyten → klima
• Ginnungagap → nord – syd
• Rim → damp → urjætten (ymer)
• Sved fra Ymer → jætterslægt → urko → levere mælk
• Koen → slikker saltsten → guderne
• Aserne → forkaster Ymer i Ginnungagap
• Kød → muldjord, blodet → floder, kraniet → himmelhvælvingen dermed er kosmos dannet
• Ve, Ville, Odin → blæser i træstammen ved strand → menneskeliv skabes
• Første mennesker på jorden → Ask + Embla
• Livstræet → Yggdrasil → mytologiens formidling
• Asgård → gudernes verden
• Midgård → menneskets verden
• Udgård → jætternes verden
• Mennesker befinder sig mellem livets kontraster
• Man skal være på god fod med guderne
• Bifrost → vejen fra Midgård til Asgård
• Valhalla → Odins borg
• Yggdrasils rødder → Mimers brønd → Odins ene øje → vil have viden
• Ved man alt → ser man kun tingene fra en side
• Yggdrasil → fortiden, nutiden, fremtiden
• Odin → gudernes konge → ældste guder → rets- og krigsgudinden Tyr
• Thor → senere af dato
• Odin = Odense (Odins helligdom)
• Tyr = Tisvilde og Tirstrup
• Thor = Thorshavn, Thorup, Thorshøj

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2006 af 05jaal (Slettet)



Den sociale orden:
3. ”klasser”
1. Høvdingen
2. De frie bønder
3. Trællene

Der er to afgørende kategorier:
Slægten og ære



Myten som genre.
Bruges i dag som et synonym for en falsk forestilling. En myte i klassisk betydning er en fortællertype, hvis egenart beror på en billedlig fremstilling af verdens, gurdernes og menneskenes tilblivelse, orden og undergang. Mytologi
Myten er mundligt overleveret, fra genereation til generation og er så blevet skrevet ned. Myter giver svar på verdens indretning og dens konflikter. Derfor er de udspændt mellem modsætningspar som liv-død, krig-fred, frugtbarhed-goldhed gud-menneske, godt-ondt, kultur-natur osv. Der er noget kaotisk,

Kosmologiske kræfter = det gode,
Kaoskræfter = det der skaber ubalance

I mange mytologier findes der en figur som loke, og denne lurendrejer-type kaldes af myteforskere for en trickster

Rune alfabetet kaldes futhark-en

Meget almindeligt er det at skrive på sten : Jeg A, satte denne sten for B


Den Norne digtning / litteraturer i den nodiske mytologi

Genrer: der er 3 forskellige store
Eddadigte
Skjaldedigte
Saga (omkring år 12-13 hundrede.)


Den sociale orden
3 ”klasser”

Høvdinge
Frie bønder
Trælle

Der er 2 afgørende katagorier
Nemlig
Slægen og
Æren




Skjaldedigt
Eddadigt (ætta)
• En skjald er en person der er ansat af kongen, en digter, der laver f. eks heltedigte eller hyldest digte
• Ukompliceret at tidsfæste, har nemlig bevaret deres oprindelige form tit.
• Kendes som bestanddele af sager fra det 12, 13 og 14 århundrede.

• Et antal digte, der er skrevet i 2 forskellige håndskrifter fra 13 århundrede. omhandler guder og forhistoriske helte.
• kan ikke så godt dateres, man kan ikke regne med originalteksten,
• det er indholdet der er det vigtigste (skriften den er skrevet i kan jo have ændret sig med tiden)
• Eddadigtene skal derfor hellere henføres til et tidsrum hvor handlingerne osv var kendte.
• Rigs vandring er et eddadigt. (kaldes også Rigsthula eller rigsremsen)


Vølvens spådom omkring år 1000..
Vølven=spåkone,
monolog,

Fortiden = Urstof, jætter, og det hele flød
/ KAOS og så kommer guderne, og gør det til kosmos/
/Sprog+Tid sætter uorden i systemet/
/ Glædesamfundet (social-kurturel vægt) / Så kommer urjætterne/ Urjætterne = Krise

fritte =udspørge



Vikingetiden: 750 – 1050

Den norrøne digtning:
Eddaer: ( 1200- tallets begyndelse) beskriver vikingetidens mytologiske univers
Sagaer ( ) en særlig form for episke fortællinger, der efterligner den mundtlige beretning og foregiver at historierne bygger på autentiske hændelser.
Sagaer og eddaer bliver nedskrevet på oldnordisk, og de udgør den måske mest originale litteratur, der er skrevet i Norden.

Eddadigtene: / Rigsthule/ Rigs remse om guden Heimdal

I vikingetiden udgør slægten samfundets mikrokosmos ( ingen centralmagt/ men de største slægter) Det enkelte menneskes identitet defineres først og fremmest af slægten (social placering og status)
Jorden som samfundets grundlæggende værdi. Derfor spiller ægteskabet en afgørende rolle.
Slægtsbåndene er stramme. Særlige hævnregler/ blodhævn
Ry, eftermæle er ligeledes afgørende.
En polyteistisk religion
Kultens betydning/ riterne, herunder blotet

Vikingetidens litteratur:

Først og fremmest en mundtlig kultur. Nedskrives senere / efter den latinske skrift.. på oldnordisk/
Skjaldekvad/ helteberetninger:
Vikingetidens professionelle digter er skjalden – en ombejlet og prestigefyldt person, der behersker sproget og optræder med det. Den sociale funktion er at hylde høvdingene, fortælle om deres bedrifter osv. Eller provokere!
Skjaldekvadene er avanceret poesi, skrevet med sans for metrik ( stav – rim/ bogstavrim) og billedbrug ( kenninge/ faste billedlige omskrivninger- metaforer/ klicheer: skib. Havets hest, en kriger sværdets svinger osv.

Eddadigte/ en gruppe af skjaldedigtene)
Den yngre edda/ Snorre Sturlasson (1179- 1241) Tilnavnet kom, da man på Island fandt et håndskrift ( 1643) , som man troede var ældre, da det indeholdt en række mytologiske digte og heltekvad.
Snorres yngre edda er nedskrevet på Island o. år 1225. Nærmest en håndbog for skjalde.
Den ældre edda er yngre, nedskrevet o. 1270: 29 digte, heraf 10 gudedigte, bl.a Vølvens spådom, Den højes Tale, Rigsthula.
De 19 heltekvad bygger primært på det fællesgermanske sagn om Sigurd Fafnersbane, Brynhilde, Atle og Gudrun. Samlet giver de 29 digte os indsigt i den nordiske mytologi, i klassiske europæiske sagn og ikke mindst i vikingetidens mentalitet og digteriske udtryk.

Sagatiden:
Ordet saga: at sige, og det er karakteristisk for genren, at den er en skriftlig efterligning af den mundtlige beretning.
Sproget er oldnordisk, håndskrevet på pergament.
Fortællingerne tager udgangspunkt i landnamstiden, fra 870 – 930, hvor Island bliver koloniseret og i øens storhedstid, den såkaldte ” sagatid”, 930 – 1030. De ca. 35 slægtssagaer er først nedskrevet o. 200 år senere i en forfaldstid, hvor samfundet går i opløsning.
Island mister sin selvstændighed i 1246, hvor det indlemmes i Norge

Altinget: 930
I år 1000 bliver Island kristnet/ besluttes på Altinget. Hedenskabet fortsætter dog i det skjulte, og den hedenske skæbnetro er et grundlæggende træk i sagaen







Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2006 af rasmushs (Slettet)

Edda-digtning:
-------------
http://da.wikipedia.org/wiki/Edda-digtene

Myte:
-----
http://da.wikipedia.org/wiki/Myte

Sagn:
-----
"Et sagn eller en legende er et stykke folkedigtning eller fortælling om guder, helte eller bemærkelsesværdige hændelser."

Skjaldekvad:
------------
Skjaldekvad er avanceret poesi skrevet med sans for metrik og billedbrug. Funktionen er at hylde høvdinge, fortælle om store slag, om kampe og bedrifter.

En skjald er datidens digtere - professionel entertainer.

Håber du kan bruge det!

Svar #6
17. september 2006 af kaizersc (Slettet)

tak skal i ha allesammen... Til docent, nej jeg er lige startet i 2.g.. undskyld stave fejlene i indlægget men hvar sku lidt stresset da jeg skrev det..

Svar #7
17. september 2006 af kaizersc (Slettet)

lol, var mente jeg vist

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2009 af quarn (Slettet)

Hey. jeg har en opgave, at analysere dette eventyr. men det er også et sagn. men jeg kan ikke helt finde ud af hvilke træk der er i et sagn.. nogen der please kan hjælpe mig.. i må meget gerne svare tilbage på.

[email protected]

http://www2.kb.dk/elib/lit//dan/andersen/eventyr.dsl/hcaev125.htm

på dette link kan i se eventyret ( sagn ) Den Onde Fyrste


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2009 af quarn (Slettet)

Hey,, Please sig i kan hjælpe mig. jeg har fået en opgave for at analysere det her eventyr . men det er også et sagn. og jeg ved ikke hvad de forskellige træk er i et sagn. jeg håber virkelig i kan hjælpe mig..

på dette link er eventyret

http://www2.kb.dk/elib/lit//dan/andersen/eventyr.dsl/hcaev125.htm 

I kan også svare mig på [email protected]


Skriv et svar til: Sagn, skjaldekvad, edda digtning og myter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.