Matematik

Forskrift for parabel

14. februar 2004 af sontas (Slettet)
Er det muligt at finde forskriften for en parabel med følgende informationer :
d c = -5
toppunkt =(-2,-1)

..det er en grafisk opgave så det kan derfor godt lade sig gøre at parallelforskyde så den får nogle rødder, så jeg kan finde a... men det er lidt besværlig.

Svar #1
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

besværligt

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2004 af Peden (Slettet)

C angiver skæring med y aksen. Da C er negativ, og den ingen rødder har (da D er negativ), ved du at A også må være negativ.

Altså, kender du nu toppunktet (-2,-1) og skæringen med y aksen (0,-5)

Når X stiger med 2 så stiger Y med 4 (nu snakker vi i forhold til toppunktet). Det lugter altså lidt af X^2...

Mon ikke du kan bruge det til noget?


Svar #3
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

Jeg vil bare vide om der en formel eller en smart måde at gøre det på, jeg tror det er lettest at lave den med parallelforskydningen og finde a vha. det og derefter bruge

y = a(x-h)^2+k hvor (h,k) er toppunktet.

Svar #4
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

Men tak for hjælpen :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2004 af Peden (Slettet)

Den formel gælder da kun hvis b er lig med nul, gør den ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2004 af ababab (Slettet)

ved grafisk aflæsning, får jeg formlen til: f(x)= -x^2-4x-5... c",)

Svar #7
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

får det samme med alle mulige åndsvage udregninger ;)

Svar #8
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

jeg har gjort sådan her :

parallelforskudt den til toppunktet
(-2,1) hvor r1 = -3 og r2 = -1 så gør sådan her y = a(x-r1)(x-r2)
1 = a(-2+3)(-2+1) = a(-1) <=> a = -1

så bruger jeg den her y = a(x-h)^2+k ved toppunktet (-2,-1)

y = -1(x+2)^2-1 = -(x^2+4+4x)-1=-x^2-5-4x

Svar #9
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

flotte hele sætninger jeg fik fyret af deroppe, når men håber sådan en løsning er godtaget, og tak for hjælpen allesammen :D

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. februar 2004 af Brian (Slettet)

sontas, jeg forstår ikke din udregning i #8... det ser ud som om du har to rødder, og så udregner polynomiet ved hjælp at dem? Men du har fået oplyst, at d
Til gengæld er din formel fra #3 en rigtig god ide!

Du har jo fået oplyst toppynktet, så det kan du jo bare sætte ind, så bliver formelen

y = a(x-h)^2+k hvor (h,k) er toppunktet

til

y = a(x-(-2))^2+(-1) = a(x+2)^2 - 1

Du ved, at hvis du sætter x=0 ind heri, så får du afskæringen på y-aksen - men den har du jo fået oplyst, så derfor kan du så finde a.

Svar #11
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

jeg rykker parablen op så den skær x-aksen to steder og udregner a, som ikke ændres af at man rykker den op.

Ved ikke lige hvor godtaget metoden er ;)

Svar #12
14. februar 2004 af sontas (Slettet)

Din metode er vist nok meget hurtigere og smartere, tak for tippet Brian så slipper jeg for alt det parallelforskydning for at finde a ;D

y = a(x-(-2))^2+(-1) = a(x+2)^2 - 1

-5 = a(0+2)^2-1 <=> a = -1.

Jeg får det samme uanset metoden.

Skriv et svar til: Forskrift for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.