Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

AG OG EF

04. oktober 2006 af Xzeesgawna (Slettet)
Kunne godt bruge lidt hurtig repons på en aflevering til imorgen!

Jeg har spørgsmålet: Kommenter niveauet for afkastningsgraden og egenkapitalens forrentning i A/S Chokoladefabrikken FRØEN og gør rede for sammenhængen mellem de to tal.

Afkastningsgraden er 16,25 og er steget (12,8%)over en 3-årig periode.

Egenkapitalens forrentning er 27,8 % og er steget 37,6 % over den samme periode.

Hvad er sammenhængen mellem disse tal!

Hvis det skal bruges er de andre nøgletal:
AG 16,3

OG 9,9

AO 1,64

EF 27,8

GR 9,3

P.S Det er opgave 4.4 i Erhvervsøkonomi Niveau A bogen...

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Hmm det er ikke den "Erhvervsøkonomi Niveau A" bog jeg har fra forlaget systime øknom. Der er opgave 4.4 på side 44 og 45, og tallene er ikke de samme...

Det du er igang med er en rentabilitetsanalyse.

Hvis:
EFP > AG = tjener de penge på fremmedkapital (gæld)
EFP
GR > AG = Taber på fremmedkapital
GR

AG er det vigtigste nøgletal, der viser forrentningen af det investerede kapital. Dette skyldes primært indtjeningsevnen, der er udtrykt ved OG, eller kapitaltilpasningen, udtrykt ved AOH

Du bør altså beskrive AG ud fra hvordan OG og/eller AOH forløber. Dernæst bør du sammenligne AG med EF/GR, for at finde ud af, om de tjener på fremmedkapital. Husk desuden at sammenligne AG med markedsrenten + risikotillæg.

EFP bør også sammenlignes med markedsrenten. Udviklingen i EFP skyldes bl.a. udviklingen i AG + det, om virksomheden tjener penge på fremmedkapital eller ej.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Mht. bogen kunne det måske være en nyere udgave, for tallene er meget tæt på ;) Det hedder i øvrigt procentpoint; hvis et tal stiger fra 12% til 16 % er der tale om en stigning på 4 procentpoint.

Svar #3
04. oktober 2006 af Xzeesgawna (Slettet)

Har også skrevet procentpoint med i min aflevering! De tal jeg har skrevet i er bare dem samlede stigning over de 3 år i procent.

Det er bogen fra systime øknom, sådan en grå ting! ;)


Forstår ikke helt hvad du mener med fremmedkapital.
Og EFP er det "Egenkapitalens forrentning"?

Svar #4
04. oktober 2006 af Xzeesgawna (Slettet)

Ja, det er en rentabilitets analyse jeg er igang med, men jeg skal specielt uddybe sammenhængen mellem EF og AG.

Har også sammenlignet AG og EF med markedsrenten og så videre.

Det man skal foreklare er nok nærmere hvordan det kan være, at afkastningsgraden ikke følger stigningen i EF.

Der har jeg skrevet følgene, men er meget usikker på det:
EF for A/S Chokoladefabrikken FRØEN stiger langt mere end AG. Det skyldes:
AG viser rentabiliteten af den samlede kapital (Egenkapital og gæld), der er investeret i virksomheden.
EF viser derimod hvorledes man har fået egenkapitalen forrentet, dvs. man bruger resultat efter renter, da man jo ikke skal have den samlede kapital, men kun egenkapitalen og ikke også gældsforpligtelserne.
Da gældsrenten er steget utroligt kraftigt, vil det derfor kun påvirke AG negativt. EF bliver ikke påvirket. Det er derfor AG ikke følger EF stigning.

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2006 af SomeOneMore (Slettet)

EFP = Egenkapitalensforrentningsprocent.

Fremmedkapital = gæld. Det om de tjener på fremmedkapital, viser, om de er istand til at investere de penge de låner (den gæld de stifter) fornuftigt nok til at tjene penge på det.

Hvis de kan det, er det godt for dem at låne penge, groft sagt.

Skriv et svar til: AG OG EF

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.