Matematik
Kulstof-14-metoden
17. oktober 2006 af
Lil' cat (Slettet)
Opgaven hedder:
Kulstofisotopen 14C har en halveringstid på 5730 år.. Find et regneudtryk for den mængde kulstof-14 der er tilbage i en prøve, der oprindeligt indeholdt 100g.Da vi regner med 100 g, er mægnden i gram det samme som procent.
1) Brug formlen for halveringstid 5730=log0,5/loga
Gang med loga på begge sider: 5730*loga=log0,5
Bestem heraf loga og derefter a. Vis at du får a=0,99879
Hvor mange procent om året aftager kulstof-14 mægnden med?
2)Opstil en regneforskrift for mægnden y af tilbageværende kulstof-14, når begyndelsesværdien er b=100g.
Kulstofisotopen 14C har en halveringstid på 5730 år.. Find et regneudtryk for den mængde kulstof-14 der er tilbage i en prøve, der oprindeligt indeholdt 100g.Da vi regner med 100 g, er mægnden i gram det samme som procent.
1) Brug formlen for halveringstid 5730=log0,5/loga
Gang med loga på begge sider: 5730*loga=log0,5
Bestem heraf loga og derefter a. Vis at du får a=0,99879
Hvor mange procent om året aftager kulstof-14 mægnden med?
2)Opstil en regneforskrift for mægnden y af tilbageværende kulstof-14, når begyndelsesværdien er b=100g.
Svar #1
17. oktober 2006 af ibibib (Slettet)
1)
5730*loga=log0,5
loga=log0,5/5730
a=10^(log0,5/5730)
5730*loga=log0,5
loga=log0,5/5730
a=10^(log0,5/5730)
Svar #2
17. oktober 2006 af mathon
y(t) = b*a^t, hvor a=(1/2)^(1/T),
hvoraf
y(t) = b*[(1/2)^(1/T)]^t
y(t)= b*[(1/2)^(1/5730_år)]^t
y(t) = 100*0,99879^t
hvoraf
y(t) = b*[(1/2)^(1/T)]^t
y(t)= b*[(1/2)^(1/5730_år)]^t
y(t) = 100*0,99879^t
Svar #3
19. oktober 2006 af Lil' cat (Slettet)
Svar 1: Jamen a giver da ikk 0,99879!? Jeg får det til 0,000087..
Svar 2: Hvad er t og T og hvordan har du fundet ud af at a er det du skriver??
Svar 2: Hvad er t og T og hvordan har du fundet ud af at a er det du skriver??
Skriv et svar til: Kulstof-14-metoden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
