Matematik
Andengradsligning
24. oktober 2006 af
cxe22xhe (Slettet)
Hej:)
Jeg har en opgave hvor jeg bliver bedt om at angive fortegnet for b i en andengradsligning, f(x)=x^2+bx+3.
Derudover er der i opgaven en tegninger af tre parabler, altså tre ligninger hvor jeg ikke kender b-værdien, men ved at de er tegnet udfra ovenstående ligning. Og ja, så er det i hvert af de tilfælde jeg skal angive fortegnet for b.
hvad betyder det? Jeg er helt på bar grund, fortegnet for b?
På forhånd tusinde tak.
Jeg har en opgave hvor jeg bliver bedt om at angive fortegnet for b i en andengradsligning, f(x)=x^2+bx+3.
Derudover er der i opgaven en tegninger af tre parabler, altså tre ligninger hvor jeg ikke kender b-værdien, men ved at de er tegnet udfra ovenstående ligning. Og ja, så er det i hvert af de tilfælde jeg skal angive fortegnet for b.
hvad betyder det? Jeg er helt på bar grund, fortegnet for b?
På forhånd tusinde tak.
Svar #1
24. oktober 2006 af Karina C (Slettet)
Det er vel bare om det er positivt eller et negativt tal? Er ikke sikker...
KArina C
KArina C
Svar #2
24. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)
Prøv at regne lidt på ligningen. Hvis du får en neg. diskriminant, har parablen ingen skæring med x-aksen.
Hvis du sætter x=0 bliver F(x)=3. Kan du ikke identificere parablen ud fra det?
Hvis du sætter x=0 bliver F(x)=3. Kan du ikke identificere parablen ud fra det?
Svar #4
25. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)
Diskriminanten (D() er givet ved: D=B*B-4*A*C. Kun hvis D er positiv skærer parablen x-aksen. Det betyder, at B*B>=4*A*C => B<=-3 eller >=3.
Du kan endvidere se på, hvor parablen ligger og om den peger opad eller nedad. Da A=1 (ingen koefficient foran X^2) skal de to linier i parablen pege op.
Toppunktet for parablen kan findes ved differentiering af ligningen. Hvis du ikke har lært det endnu, har I sikkert lært en toppunktsformel. X koerdinaten for toppunktet findes ved X=-B/(2*A). Da A=1 i dit tilfælde, bliver X=-B/2.
Hvis parable vender ved negative X'er er B altså positiv og omvendt.
Håber dette hjælper
Du kan endvidere se på, hvor parablen ligger og om den peger opad eller nedad. Da A=1 (ingen koefficient foran X^2) skal de to linier i parablen pege op.
Toppunktet for parablen kan findes ved differentiering af ligningen. Hvis du ikke har lært det endnu, har I sikkert lært en toppunktsformel. X koerdinaten for toppunktet findes ved X=-B/(2*A). Da A=1 i dit tilfælde, bliver X=-B/2.
Hvis parable vender ved negative X'er er B altså positiv og omvendt.
Håber dette hjælper
Skriv et svar til: Andengradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
