Matematik

hypotenuse

28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)
Hejsa.

Jeg sidder her og laver skriftlige opgaver, men jeg er stoppet ved en opgave, der lyder således:

I en retvinklet trekant er den ene katete 10 og den anden katete er 2 kortere end hypotenusen. Beregn længden af hypotenusen.

Jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal gribe opgave an? Jeg beder jer ikke om at løse min opgave, men blot give mig nogle hint så jeg kan komme igang med den.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Kald hypotenusen for x
Hvad er den ubekendte katete så givet ved?

Når du har fundet ud af dette benytter du:
a^2+b^2=c^2

Svar #2
28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

#1
Jeg forstår ikke helt hvad du mener med det. For hvis tror jeg gør, som du siger, så får jeg den ubekendte katete til x - 2.
Synes det lyder underligt :/

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Det er korrekt:)
Prøv du at indsætte dette in pythagoras, så får du en ligning, som du så løser:)

Svar #4
28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Så kommer ligningen til at så sådan ud:
10^2 + (x-2)^2 = x^2

Men så går jeg også i stå. For hvis jeg prøver at løse ligningen, gør jeg et eller andet, så mine x'er går ud med hinanden :/

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Husker du en af dine kvadratsætninger?
(a-b)^2=a^2+b^2-2ab

Svar #6
28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

#5
Jo, den kender jeg godt.

Hvis jeg så reducérer den, får jeg: x^2-2x

Sætter jeg det ind i ligningen og prøver at løse den, gør jeg sådan:

10^2+x^2-2x=x^2
10^2=-2x
-50=x

Et eller andet må jeg gøre galt, for det passer i hvert fald ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Nu siger vi:
10^2 + (x-2)^2 = x^2 <=>
100+x^2+4-4x=x^2 <=>
100+4=x^2-x^2+4x <=>
104=4x <=>
104/4=4x/x <=>
26=x

Husk her at:
(x-2)^2= x^2+(-2^2)-(2*2*x)=x^2+4-4x

Svar #8
28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

#7
Aaarh.. jeg havde bare misforstået det med (a-b)^2=a^2+b^2-2ab
Du ved, fik det først forklaret i går af en klassekammerat, da jeg var syg, da de andre lærte det.

Prøvede selv at løse det hele uden at kigge, og fik det samme resultat. Nu forstår jeg det.
Tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

#7
Lille fejl:
(x-2)^2= x^2+(2^2)-(2*2*x)=x^2+4-4x

Svar #10
28. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

#9

Godt du så det, men resultatet bliver jo det samme i sidste ende, såeh :)

Skriv et svar til: hypotenuse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.