Debat
Hjælp og ikkehjælp
30. oktober 2006 af
Lurch (Slettet)
Formål:
Vise folk at lektiehjælp bestående i eksakte svar er ligegyldig. (primært indenfor naturvidenskab)
Argument:
Dette indlæg mynter sig mest på fysik og matematik lektiehjælp, men pointerne er nok ret generelle. Det handler ikke om skelnen mellem snyd og lektiehjælp, men mellem at give hjælp og give den fuldstændige løsning.
Matematik og fysik er svære fag for mange, hvilket skyldes deres helt bestemte tankemåde. Man skal tænke på en bestemt måde når man arbejder med mat/fys, både abstrakt og konkret. Begge måder bunder, som så meget andet, i en god begrebsforståelse og evnen til at sætte dette i spil.
Når en person stiller et spørgsmål, er det efter min mening dybt problematisk at folk bare skriver løsningen til problemet ned i deres svar. Det er ødelæggende for alt hvad lektiehjælp bør være.
Eksempel:
SPØRGER:
en funktion f(x)=..., x >= 0
bestem tallet a, så at punktmængden
{(x,y)| 0 <= x <= a og 0 <= y <= f(x)}
har arealet 8
hvordan beregner jeg dette?
DET DÅRLIGE SVAR:
Tag integralet af din funktion med grænser 0 og a og sætte det lig med 8.
8 = S(0 til a) f(x) dx
DET GODE SVAR:
SVARER:
Prøv at tegn din funktion, og marker grænserne, så du har et billede af hvad din punktmængde er.
SPØRGER:
Har prøvet at tegne alt muligt, men jeg kan slet ikke finde ud af hvad min punktmængde er.
POINTE:
Det er klart at problemet ligger i at personen ikke kan overskue hvad {(x,y)| 0 <= x <= a og 0 <= y <= f(x)} betyder! For dette afgrænser meget entydigt hvad punktmængden er, nemlig alle punkterne mellem y=0 og funtionen f(x) i intervallet [0;a].
Min pointe er at at give den fulde løsning, hjælper absolut intet! Personen ser svaret og tænker, nå ja, det er noget med integralet, det kan jeg godt regne. færdig.
Det virkelige problem, nemlig personens manglende forståelse for matematisk notation og begreber om punktmængder bliver på ingen måde berørt og hjulpet på vej.
For mig er studiehjælp et spørgsmål om at give folk en forståelse af hvad de laver, og hvorfor dette er fornuftigt, IKKE at give eksakte svar, som aldrig nogensinde kan hjælpe en person med grundlæggende forståelsesproblemer.
Konklusion:
Lad være med at bare at give løsningen! Der er så mange der bare giver det "dårlige svar". Det er også meget nemmere at svare på den måde, men det hjælper bare ingen! Ud over personen der svarer viser hvor gode de er til at regne. Giv hints og tips i den rigtige retning, og vær forklarende, selvom personen først opnår en forståelse efter 15 indlæg. Det kræver mere tid, og bedre forståelse selv, at forklare andre hvordan tingene hænger sammen, men det er klart det bedste!
Vise folk at lektiehjælp bestående i eksakte svar er ligegyldig. (primært indenfor naturvidenskab)
Argument:
Dette indlæg mynter sig mest på fysik og matematik lektiehjælp, men pointerne er nok ret generelle. Det handler ikke om skelnen mellem snyd og lektiehjælp, men mellem at give hjælp og give den fuldstændige løsning.
Matematik og fysik er svære fag for mange, hvilket skyldes deres helt bestemte tankemåde. Man skal tænke på en bestemt måde når man arbejder med mat/fys, både abstrakt og konkret. Begge måder bunder, som så meget andet, i en god begrebsforståelse og evnen til at sætte dette i spil.
Når en person stiller et spørgsmål, er det efter min mening dybt problematisk at folk bare skriver løsningen til problemet ned i deres svar. Det er ødelæggende for alt hvad lektiehjælp bør være.
Eksempel:
SPØRGER:
en funktion f(x)=..., x >= 0
bestem tallet a, så at punktmængden
{(x,y)| 0 <= x <= a og 0 <= y <= f(x)}
har arealet 8
hvordan beregner jeg dette?
DET DÅRLIGE SVAR:
Tag integralet af din funktion med grænser 0 og a og sætte det lig med 8.
8 = S(0 til a) f(x) dx
DET GODE SVAR:
SVARER:
Prøv at tegn din funktion, og marker grænserne, så du har et billede af hvad din punktmængde er.
SPØRGER:
Har prøvet at tegne alt muligt, men jeg kan slet ikke finde ud af hvad min punktmængde er.
POINTE:
Det er klart at problemet ligger i at personen ikke kan overskue hvad {(x,y)| 0 <= x <= a og 0 <= y <= f(x)} betyder! For dette afgrænser meget entydigt hvad punktmængden er, nemlig alle punkterne mellem y=0 og funtionen f(x) i intervallet [0;a].
Min pointe er at at give den fulde løsning, hjælper absolut intet! Personen ser svaret og tænker, nå ja, det er noget med integralet, det kan jeg godt regne. færdig.
Det virkelige problem, nemlig personens manglende forståelse for matematisk notation og begreber om punktmængder bliver på ingen måde berørt og hjulpet på vej.
For mig er studiehjælp et spørgsmål om at give folk en forståelse af hvad de laver, og hvorfor dette er fornuftigt, IKKE at give eksakte svar, som aldrig nogensinde kan hjælpe en person med grundlæggende forståelsesproblemer.
Konklusion:
Lad være med at bare at give løsningen! Der er så mange der bare giver det "dårlige svar". Det er også meget nemmere at svare på den måde, men det hjælper bare ingen! Ud over personen der svarer viser hvor gode de er til at regne. Giv hints og tips i den rigtige retning, og vær forklarende, selvom personen først opnår en forståelse efter 15 indlæg. Det kræver mere tid, og bedre forståelse selv, at forklare andre hvordan tingene hænger sammen, men det er klart det bedste!
Svar #1
30. oktober 2006 af Karise (Slettet)
Hej jeg syntes at det er fedt det du skriver.
Min mat lære har snat opgivet mig, for hun kan ikke forklare det så jeg fatter det, men her kan man spørge så i så lang tid det tager, før man fatter det, læren jo ikke bruger flere timer på at jeg fatter et spørgsmål.
Min mat lære har snat opgivet mig, for hun kan ikke forklare det så jeg fatter det, men her kan man spørge så i så lang tid det tager, før man fatter det, læren jo ikke bruger flere timer på at jeg fatter et spørgsmål.
Svar #2
30. oktober 2006 af Lurch (Slettet)
Lige en tilføjelse.
Det er virkelig meget sværere at forklare ting, end bare at give en løsning, specielt over nettet. I fysik og matematik kan en tegning hjælpe så utrolig meget.
Min pointe er bare, at man skal give det et forsøg! Det er bare så frustrerende at man igennem flere indlæg forsøger at hjælpe en til at forstå nogle begreber, hvorefter der kommer en 3. person og bare skriver svaret. Mit bud er, at 90% procent af dem der stiller spørgsnålet bare tager den eksakte svar så de kan få lavet opgaven hurtigt.
Det er virkelig meget sværere at forklare ting, end bare at give en løsning, specielt over nettet. I fysik og matematik kan en tegning hjælpe så utrolig meget.
Min pointe er bare, at man skal give det et forsøg! Det er bare så frustrerende at man igennem flere indlæg forsøger at hjælpe en til at forstå nogle begreber, hvorefter der kommer en 3. person og bare skriver svaret. Mit bud er, at 90% procent af dem der stiller spørgsnålet bare tager den eksakte svar så de kan få lavet opgaven hurtigt.
Svar #4
30. oktober 2006 af sapiens (Slettet)
Enig, enig!
det lærer begge parter mest af i sidste ende!
derudover synes jeg også man kan sætte nogle krav til opgavestilleren, fx skal vedkommende selv have prøvet og skrive sit forsøg ind. det irriterer mig, når man bare forventer at nogle gier at leave ens lektier
det lærer begge parter mest af i sidste ende!
derudover synes jeg også man kan sætte nogle krav til opgavestilleren, fx skal vedkommende selv have prøvet og skrive sit forsøg ind. det irriterer mig, når man bare forventer at nogle gier at leave ens lektier
Skriv et svar til: Hjælp og ikkehjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
