Matematik

reducering

05. november 2006 af M-ria (Slettet)
har brug for hjælp til forkortelse af

a^2-6a+9 / a^2-9

Indtil videre er jeg kommet frem til:

= -6a+9 / -9

Kan den forkortes mere?

Mvh M-ria

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

det er vist ikke rigtigt det du har lavet.

(a^2-6a+9) /( a^2-9)

prøv at faktoriser tæller og nævner. Du skal have fat i nogle kvadratsætninger

Svar #2
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

har siddet og bøvlet et godt stykke tid nu... hvordan?!

:)

Svar #3
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

Min lommeregner siger resultatet skal give a-3 / a+3..

Men hvordan når jeg derhen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

a^2-6a+9 = (a-3)(a-3)

Prøv selv med nævneren

Svar #5
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

du mener tælleren, ik? :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

nej nævneren,
( a^2-9) = ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#5.
Jeg tror at Lurch mener, at du selv skal forsøge at faktorisere nævneren. Han har lige vist tælleren nemlig. :)

Svar #8
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

a(a-6)(a+9) / (a-3)(a-3)

sådan?

(føler mig lidt svag, men man skal jo starte et sted :) )

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

det er ikke rigtigt. Prøv at gang paranteserne uyd, så vil du se det ikke passer. Det er altid en god måde og checke sine egne beregninger på.

Som jeg skrev, kan tælleren faktoriseres som
a^2-6a+9 = (a-3)(a-3)

nævneren kan ligeledes faktoriseres
a^2-9 = (a+3)(a-3)

Svar #10
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

uuuups! *rødme*...

(a-3)(a-3) / (a+3)(a+3)

sådan - ik'?

endnu en gang -*rødme*

Svar #11
05. november 2006 af M-ria (Slettet)

hov - der skulle stå - i den sidste parantes...

TAK! <:-)

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

Det er ikke rigtigt. Prøv at gang ind i parenteserne. Så får du ikke det udtryk du startede med.
Jeg har skrevet faktoriseringen i #9

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2006 af Lurch (Slettet)

yes, nu burde den være til at reducere

Skriv et svar til: reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.