Matematik

Bambusrør... Hjælp!!

12. november 2006 af jaqu (Slettet)
Hejsa...

Jeg har fået denne opgave, og jeg har lidt svært ved at se den for mig. Jeg forstår den heller ikke helt. Er der nogen der har en ide om hvordan kan løses, eller bare et hint.

Opgaven lyder sådan:

Et 10 m højt bambusrør er knækket, dog uden at de to dele er revet fra hinanden. Spidsen af den øverste del rammer jorden i en afstand af 3 m fra roden. Bestem brudhøjde over jorden.

HJÆLP!!!

på forhånd tak. Line

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2006 af Lurch (Slettet)

for nemhedens skyld kan du jo antage at bambusrøret står vinkelret på jordoverfladen, da får du en retvinket trekant.
Prøv at skriv de ting op du ved om siderne i denne trekant

Svar #2
12. november 2006 af jaqu (Slettet)

a=10 m

b=3 m??

Skal jeg bare bruge phytagoras??


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Du kender jo ikke højden på den nederste del af det knækkede bambusrør. Kun at:

k1 = h - 10m

- hvor at k1 er højden og h er "hypotenusen".

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

...Omvendt. k1 = 10m - h

Svar #5
12. november 2006 af jaqu (Slettet)

Det forstod jeg desværre ikke meget af...
Kan du forklare det på en anden måde??


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2006 af Benjamin. (Slettet)

#2 Som jeg har forstået opgaven er den side, der er parallel med jorden 3 m og summen af de to andre sider er 10. Du kan indsætte x som en af de to sider, opstille Pythagoras og isolere x. Du kan for nemheds skyld kalde den ønskede brudhøjde for x:
a² + b² = c²
a = 3
b = x
c = 10-x
9 + x² = 100 + x² - 20x
<=>...

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

3^2 + (10m - h)^2 = k1^2

k1 = ...?

Nu kan b findes da du ved at: "k2 = 10-h"

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2006 af allan_sim

#5.
Prøv at tegne en figur over situationen.

Bambusrørets knæk er i "toppen" af trekanten. Du ved derfor, at kateten fra jorden til toppen (den ene del af bambusrøret) og hypotenusen fra toppen til jorden (den anden del af bambusrøret) tilsammen er 10 meter. Hvis vi kalder hypotenusen for h og kateten for k, så må gælde, at

h+k = 10
h = 10-k

Du kan nu anvende Pythagoras på den trekant, der har kateter 3 og k og hypotenuse 10-k.

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Glem #7. ^^

Svar #10
12. november 2006 af jaqu (Slettet)

#6

Mange tak...
Det forstod, jeg i hvertfald...

Nu kan jeg løse den...

Line :D

Skriv et svar til: Bambusrør... Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.