Fysik

Radioaktivitet - hjælp!

19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)
Coboltisotopen Co-60 bruges i medicinsk strålebehandling. Den henfalder ved et beta(-)henfald til en isotop af nikkel. Ved hvert henfald udsendes desuden gammastråling i form af to gamma-kvanter.

a) skriv processen

b) Brug en tabel over atommasserne til at beregne processens Q-værdi.

De to gammakvanter har energierne 1,33 MeV og 1,17 MeV.
c) Beregn elektronens maksimale kinetiske energi.

---------------------------------------------------

Er der nogen der kan hjælpe med denne opgave? Er helt lost. Hvordan opskriver man processen? De der to gamma-kvanter forvirrer mig. Er der nogen der kan hjælpe mig?

Svar #1
19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

Har skrevet processen op sådan her:

35/16 S ----> 35/17 Cl + 0/-1 e + -ve (antineutrino)

Er det rigtigt skrevet op?

Og når man skal finde Q-værdien, har antineutronen så en atommasse?

Svar #2
19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

er der ingen der kan hjælpe?

Svar #3
19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

Jeg har fået Q-værdien til 1,80 MeV.

Hvordan beregner man så elektronens maksimale kinetiske energi?

Please, er der ikke nogen der kan hjælpe her? er helt lost her.

Svar #4
19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2006 af mathon

...her indføres notationen (p,A)G med betydningen et atom af grundstoffet G med p protoner og massetal A
og
(-1,0)e med betydningen en elektron med ladningen -1 og massen 0 (når der regnes i hele massetal):

a)
(27,60)Co --> (28,60)Ni + (-1,0)e

Co-60: masse=59.9338222

Ni-60 masse=59.9307906

Elektronens masse=0.0005438

Q-værdi:
(59.9338222-59.9307906-0.0005438)_u = 0.0024878_u
svarende
til

0.0024878_u*931.5_MeV/u = 2.31739_MeV = 3.71286*10^-13_J


Svar #6
19. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

Den del af opgaven har jeg fundet ud af. Problemer c'eren, hvor man skal finde elektronens maksimale kinetiske energi? Hvordan gør man det?

Svar #7
20. november 2006 af Lektie boy (Slettet)

Altså det er opgave c der forvolder mig problemer.

Vi har en Q-værdi
Energien for de to gamma-kvanter
Atommasserne

Så har vi ikke rigtigt mere. Så jeg aner ikke hvordan jeg skal finde elektronens maksimale kinetiske energi. Er der nogen der kan hjælpe mig? Please..

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2006 af mathon

Q-værdien = 2.31739_MeV
dvs.
såfremt al denne energi overføres til den "udslyngede" elektron, så er det elektronens maksimalt opnåelige kinetiske energi.

Måske dannes der ikke to gamma-kvanter hver eneste gang, der udsendes en elektron. Hvis det var tilfældet, er der uoverensstemmelse mellem det faktum, at Q-værdien er 2.31739_MeV medens "gamma-summen" er (1,33+1,17)_MeV = 2.5_MeV, hvis denne - 2.5MeV - ikke blot opstår som resultatet af en nukleonernes formindskede potentielle energi ved "kerneskift" fra Co-60 til Ni-60.

Hvad kan opgavestilleren ellers have ment?

Skriv et svar til: Radioaktivitet - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.