Matematik

Bestem skæringspunkt

03. december 2006 af Merit-HB (Slettet)
Jeg tror jeg ved det her men jeg kan ikke huske det og har kigget, så spørger nu

Jeg har to ligninger

l : 7x-3y+5=0

m : 3x+2y= 5

bestem skæringspunktet mellem l og m

Bud:

på skæringspunktet må 7x-3y+5=3x+2-5

Altså de to ligninger må være lig med hinanden

og jeg tror jeg skal ændre på ligningerne så jeg får x formuleret i y'er og y formuleret i x'er i den anden

Ved det virkeligt ikke lytter til råd

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2006 af LineAndersen95 (Slettet)

Du har fat i den lange ende...

du skal sætte y'erne lig med hinanden, derfor er du nød til at isolere y'erne først:

L: - 3y = -7 x -5 <=> y = 2 1/3 x - 1 1/3

m: 2 y = 5 - 3 x <=> y = - 1,5 x + 2,5

2 1/3 x - 1 1/3 = - 1,5 x + 2,5

så finder du x.

dernæst indsætter du tallet som x giver på x'ets plads i en af ligningerne og finder derved ud af hvad y er når du har isoleret denne... :D

nu har du så skæringspunktet (x,y)

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2006 af mathon

I: 7x-3y=-5

II: 3x+2y=5 ...brug modsatte koefficienters medtode (lige store men med modsat fortegn)

I: ganges igennem med 2 og II med 3:

III: 14x-6y = -10
IV: 9x+6y = 15....adder III oog IV

23x = 5

x = 5/23,

som indsættes i II (eller I)

3*(5/23) + 2y = 5

15/23 + 2y = 115/23
2y = (115-15)/23 = 100/23

y = 50/23

konklusion:

(x,y) = (5/23,50/23)





Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2006 af mathon

...hvornår er det lige, du afser 20 minutter til grundlæggende at få lært løsning af to ligninger med to ubekendte af første grad?

Tænk al den skrive ind- og ventetid!

Svar #4
05. december 2006 af Merit-HB (Slettet)

du har ret jeg sætter mig til og få det læst

Tak for hjælpen Mathon og jeg skal nok få styr på ligninger med to ubekendte

Skriv et svar til: Bestem skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.