Matematik

Et telt..

07. marts 2004 af Weeelo (Slettet)
Et telt skal have form som en pyramide bestående af en kvadratisk bund og fire sideflader. Sidefladerne er kongruente, ligebenede trekanter. Teltet skal rumme 6 m^3. Teltes overflade er arealet af de fire trekanter og den kvadratiske bund.

Rumfanget V af en pyramide med kvadratisk bund er givet ved formlen
V = 1/3 * h * x^2
hvor h er pyramidens kvadratiske bund.

Bestem teltets højde h og arealet af en af sidefladerne, når siden i den kvadratiske bund er 3 m.

Teltets overflade O (målt i m^2) er en funktion af siden x (målt i m) i den kvadratiske bund.

Gør rede for, at funktionen O kan skrives som
O(x) = x^2 + kvadratrod(x^4 + 1296/x^2).

Benyt grafregneren til at bestemme den værdi af x, for hvilken =(x) er mindst mulig, når x E [2;6]

Svar #1
07. marts 2004 af Weeelo (Slettet)

Jeg har besvaret det første..

Det er det med funktionen jeg vil spørge om..

h = 2

sidefladernes areal = 12,5

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2004 af erdos (Slettet)

Og du vil så gerne have, at jeg laver hele opgaven...? Skriv nu, hvor du har problemer?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2004 af erdos (Slettet)

Sorry... Kigger på det nu!

Svar #4
07. marts 2004 af Weeelo (Slettet)

hehe.. du var lige lidt hurtigere end beregnet..

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2004 af erdos (Slettet)

Kan du ikke skrive, hvilke talværdier du har... Så det står helt overskueligt!

Svar #6
07. marts 2004 af Weeelo (Slettet)

den kvadratiske bund = 3m
teltet skal rumme 6 m^2
teltets højde = 2 m
sidefladernes areal = 12,5 m

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2004 af erdos (Slettet)

teltet skal rumme 6 m^2

du mener vel m^3

Svar #8
07. marts 2004 af Weeelo (Slettet)

hehe, ja selvfølgelig

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2004 af erdos (Slettet)

Beklager! Jeg ved sgu ikke, hvorfor jeg ikke lige kan se det...

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2004 af Brian (Slettet)

"Rumfanget V af en pyramide med kvadratisk bund er givet ved formlen
V = 1/3 * h * x^2
hvor h er pyramidens kvadratiske bund."

???

Så vidt jeg lige kan se, må h være pyramidens højde, slet og ret, og x er så sidelængden på den kvadratiske bund.

"Bestem teltets højde h og arealet af en af sidefladerne, når siden i den kvadratiske bund er 3 m."

bliver derfor noget med at sætte x = 3 og så isolere h.

Når h kendes, findes højden i en af de trekanter, som udgør teltdug "over jorden" ved Pythagoras på en retvinklet trekant, der står lodret inde i teltet, og hvis lodrette katete svarer til h og hvis vandrette katete svarer til x/2; kald denne højde i trekanten for s, så er trekantens areal (1/2)*x*s.

I det generelle tilfælde med at bestemme O(x) er det samme procedure, bare med udtryk i stedet forkonkrete tal.

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2005 af andreasc (Slettet)

hmm... kan sq stadig ikke finde ud af denne opg selvom jeg læser dette.. håber andre kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Alle dimensioner herefter måles i SI-enheder.

"Bestem teltets højde h og arealet af en af sidefladerne, når siden i den kvadratiske bund er 3 m."

Du ved, at rumfanget V af teltet er

V = 1/3*h*x^2

og skal bestemme h, når x = 3 og V = 6. Isolér h og indsæt de kendte størrelser.

Teltets sideflader er kongruente, ligebenede trekanter, hver med grundlinie x. Højden h' i hver af disse trekanter er hypotenusen i en retvinklet trekant med kateter x/2 og h. Pythagoras' Læresætning giver

h' = sqrt[h^2 + (x/2)^2]

og h har du netop beregnet. Arealet A af en af sidefladerne er da

A = 1/2*x*h'

"Gør rede for, at funktionen O kan skrives som O(x) = x^2 + sqrt(x^4 + 1296/x^2)."

Den samlede overflade O af teltet må være arealet af 4 sideflader samt bunden. Brug ovenstående, men uden konkrete tal, til at udlede det givne udtryk.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. januar 2006 af Nowa (Slettet)

Sidder osse nu og bobler med samme opgave... Det der med at gøre rede for O, den fatter jeg altså stadig ikke... Jeg kan gætte mig til at x^2 må være arealet af bundoverfladen, men resten siger mig ikke noget.. Lidt hjælp...? :(

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. januar 2006 af Nowa (Slettet)

Opgaven er her: http://64.233.183.104/search?q=cache:wGOEgWCtYpgJ:fc.nykat-gym.dk/~KJ/2x/TERMINSM2.doc+%22et+telt+skal+have+form%22&hl=da

Det er den sidste...

Skriv et svar til: Et telt..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.