Debat

DSSO/INFLATION

08. januar 2007 af Chiggi (Slettet)
Hej Allesammen...
Håber meget at nogen kan hjælpe mig.
Jeg skal skrive DSSO om inflation i uge 7 og mangler noget inspiration! Har fundet en del materiale, men kan ikke overskue hvad der er vigtigt og hvad der er mindre væsentligt at få med i opgaven.
Nogen der har en opgave eller lignende, jeg må låne til inspiration?
Mvh Charlotte

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2007 af DanielPetersen (Slettet)

Ja, se på børskrakket i oktober 1929. Der skete der en stor inflation.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2007 af Madsst (Slettet)

Det kommer vel an på hvilken anskuelse du tager til inflation.
Hvis du ønsker at forklare inflation som fænomen (årsagen til inflation) synes jeg du skal tage udgangspunkt i det man kalder kvantitetsligning (MV=PY/TY) og derfra til kvantitetsteori. Det vil du kunne finde masser af materiale om. Jeg kan også anbefale noget.
Hvis du ønsker at beskrive inflationens virkninger så er det mere en analyse af indkomstdannelsen for det korte sigt som du må koncentrere dig om. På kort sigt er nemlig inflationens afvigelse fra det forventede niveau betydende for indkomstens størrelse.
Hvis du ønsker at beskrive omkostninger og gevinster ved inflation er det via en opdeling i henholdsvis forventet og uforventet inflation du må lave.

Hvis du kan være mere præcis omkring hvad du vil beskrive vil jeg meget gerne hjælpe med at strukturere og anbefale litteratur.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2007 af erdos (Slettet)

Hej Mads!

Vil du kort redegøre, hvorfor du dividerer med TY i kvantititetsligningen, og hvad det dækker over?

Så vidt jeg husker, er velocitet defineret som nominal BNP (P*Y) divideret med pengemængden (M), hvoraf kvantititetsligningen følger, og det faktum, at en forøgelse af pengemængden vil medføre inflation (real BNP og V forudsat konstant).

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2007 af Madsst (Slettet)

#3 Ja, det var ikke meningen at det skulle forstås som et "divider-tegn", men som et "enten PY eller også PT-tegn". Men jeg kan godt se at det ikke er nemt at gætte :D Det jeg mente er bare at strent taget er
V=M/(PT), hvor T er antallet af transaktioner. Man indsætter så ofte Y på T's plads, da antallet af transaktioner er besværligt at måle, mens men har et mål for den nominelle indkomst.
I øvrigt så er kvantitetsligningen en identitet. Den er sand på grund af den måde man har defineret variablene på. Mens det bliver til kvantitetsteorien så snart man antager at velociteten og indkomsten er fastlagt andetsteds på langt sigt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2007 af Madsst (Slettet)

#4 "Det jeg mente er bare at strent taget er
V=M/(PT), hvor T er antallet af transaktioner". Vi prøver med V=(PT)/M istedet...

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2007 af erdos (Slettet)

Tak tak!

Den er jo en del af eksamenspensum for hos førsteårs studerende (-;

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2007 af erdos (Slettet)

"for os"

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2007 af erdos (Slettet)

Og hvis du nu har tid, må du gerne uddybe, hvorfor man kan ligestille antallet af transaktioner med nominalt BNP.

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. januar 2007 af erdos (Slettet)

For at undgå misforståelser hos #0, er postulatet i #1 naturligvis noget værre vrøvl. Normalvis hører depression og lavere inflation sammen, og det gjorde det også i starten af 30'erne. I årene 1929-1933 oplevede amerikanerne decideret deflation (ikke set derovre siden) primært foranlediget af en større bankkrise. Folk mistede troen på bankerne og hævede deres penge, bankerne satte deres reserve-deposit-rate i vejret, hvilket markant sænkede pengemængden i samfundet. Kreditmultiplikatoren belv lammet.

Ovenstående er naturligvis i fin overensstemmelse med kvatititetsligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2007 af Madsst (Slettet)

#8 Det kan man jo egenligt heller ikke, hvorfor jeg også siger at det strengt taget skal være PT og ikke PY, men det virker jo meget rimeligt at de i hvert fald skal være nogenlunde proportionelle og nok endda cirka lig. Der er nogle transaktioner som ikke er indfattet i den nominelle indkomst (som vi opgør den i BNP) og sikkert også omvendt. Men det er i virkeligheden bare vores bedste bud på antallet af transaktioner. Derudover betyder det ikke rigtigt noget for det man søger at vise med ligningen, da vi oftest bare kalder produktionen for udbudsbestemt til niveauet Y.

Svar #11
08. januar 2007 af Chiggi (Slettet)

Jeg vil gerne se på inflation som begreb...
Se på hvorfor nogen lande har haft større "nederlag" end andre...
Analysere forskellen mellem hvor stor bearbejdning f. eks Tyskland og Italien benytter for at undgå inflation.
Hvad sammenhængen er mellem inflation og arbejdsløshed.
Men har jo ikke fået problemformuleringen endnu, så aner jo ikke hvad jeg kommer til at skulle skrive om. Vi får jo bare udleveret en problemformulering der i uge 7, så derfor tænkte jeg at det ville være skønt at have nogen opgaver at finde inspiration i :)
Jeg er ikke interesseret i at komme ind på matematiske begreber i min opgave, for det er ikke min stærke side...
MVH

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. januar 2007 af McMaster (Slettet)

Kan anbefale at se nærmere på både den danske og den vestlige inflation i 1970'erne. Under oliekrisen oplevede man både høj arbejdsløshed og høj inflation - hvilket ifølge oprindelige teorier ikke burde forekomme. En analyse af inflationen i det tidsrum kan med succes studeres nærmere, da der er masser af teorier og materiale, samt at det interesserer de fleste samfundsfagslærere! På den måde har du mulighed for at behandle begrebet inflation, samt at omtale teorierne for den - mens du også kan analysere et givent eksempel, som falder uden for regelsættet!

Min anbefaling!

Held og lykke

Skriv et svar til: DSSO/INFLATION

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.