Matematik

Forskrift

14. januar 2007 af Kemikeren (Slettet)
Heej.. jeg vil meget gerne have hjælp til en opgave, jeg skal aflevere i morgen..

Bestem en forskrift for den lineære funktion F, hvis graf går gennem punkterne (2,10) og (-3,0), og løs ligningen f(x) = 3


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

Hmmm ... jeg kan ikke se hvad du skal bruge oplysningen om f(x) = 3 til, da det ikke har noget med F at gøre (eller også har du bare ikke skrevet det).

Da du har to punkter, burde det ikke være noget problem for dig at finde ligningen for F, da denne er en lineær funktion.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2007 af træning (Slettet)

Problemet er, at jeg ikke kan huske hvordan man bestemmer en forskrift?

Har det noget at gøre med y=ax+b?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Ja, ligningen for en linje er netop



Ud fra koordinaterne til punkterne, kan du nu nemt finde hældningskoefficienten, a, og derudfra b.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2007 af Bumster (Slettet)

du har to puntker opgivet, så kan du finde a:

da hældningskoefficieten a= (y2-y1)/(x2-x1)

a= (10-0)/(2--3) =2

så har du: y=ax+b => y=2x+b

nu indsætter du et pkt:

ex.

10=2*2+b <=> b=6

y=2x+b.


skal nu løse for f(x)=3 =>

3=2x+6 <=> -3=2x <=> -3/2=x

det burde være det, ellers ved jeg det ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2007 af dnadan (Slettet)

#1
Den gik vist noget hurtig:)

#0
En lineær funktion med forskriften:
f(x)=ax+b
findes ved brug af to punkter:
(x1;y1) og (x2;y2)
Først findes a ved brug af:
a=(y1-y2)/(x1-x2)
Nu kender du a værdien i din funktion, b findes nu ved indsættelse af din fundne a-værdi og et punkt i formlen:
f(x1)-a(x1)=b
Herefter kender du nu både b- og a-værdien. Indsæt nu disse værdier i din generelle formel for en lineær funktion(f(x)=ax+b)

Til den sidste benytter du nu din fundne forskrift(F(x))
Du sætter den fundne forskrift lig 3, for hermed at løse ligningen:
F(x)=3

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2007 af dnadan (Slettet)

#1
Selvfølgelig var dét mig, der havde overset, at det var et lille f, min fejl...:)

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#5:
Hvorfor gik det noget hurtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar 2007 af Tonni-lindholmer (Slettet)

Så svaret er: -3/2=x ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2007 af Bumster (Slettet)

hvis jeg har regnet rigtig. så ja.

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. januar 2007 af træning (Slettet)

#9 Okay, men når man indsætter et punkt - er det så et vilkårligt punkt?

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2007 af Bumster (Slettet)

nej. et af de to pkt'er du har fået oplyst. se #5. der har dnadan beskrevet det godt.

linien ligger på jo på dine to opgivet pkt'er

Skriv et svar til: Forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.