Matematik
diff.ligning
17. januar 2007 af
Panthers88 (Slettet)
Hej derude.
Nogen der kan give mig hjælp til følgende opgave?
Ville være super.
Opgaven:
Om en funktion f oplyses at dens væksthastighed er proportional med f . Desuden er f(0)= 2 og f'(0)=1 .
Bestem en forskrift for f .
Om en funktion g oplyses at g(t)=3f(t)+2 .
Opskriv den differentialligning som g er løsning til.
På forhånd tak!
Nogen der kan give mig hjælp til følgende opgave?
Ville være super.
Opgaven:
Om en funktion f oplyses at dens væksthastighed er proportional med f . Desuden er f(0)= 2 og f'(0)=1 .
Bestem en forskrift for f .
Om en funktion g oplyses at g(t)=3f(t)+2 .
Opskriv den differentialligning som g er løsning til.
På forhånd tak!
Svar #2
18. januar 2007 af Panthers88 (Slettet)
Øhhhm.. det hjalp ikke rigtig.. linket har ikke noget med opgaven at gøre?
Svar #3
18. januar 2007 af Clemang (Slettet)
I opgaven oplyses det at funktionen er prop. med væksthastigheden. Sagt på en anden måde så er differentialkvotienten lig en konstant gange funktionsværdien:
f'=k*f
En sådan diff. ligning har løsningen:
f=c*e^kt eller f=c*e^kt
Hvilken en af disse løsninger det er kan vi finde ud af, da vi har en oplysning om en diffværdi: f'(0)=1. Dette betyder at funktionen er tiltagende, derfor må der være tale om: f=c*e^kt
Da du har 2 koordinater, kan du bestemme forskriften for f(t)vha 2 ligninger
f=c*e^kt -- 2=c*e^k*0 -- c=2
f'=k*f -- 1=k*2 -- k=1/2
Forskriften vil da blive:
f(t)=2*e^(1/2*t)
Det oplyses også at g har løsningen:
g(t)=3f(t)+2
Vi sætter da vores forskrift af f(t) ind:
g(t)=3*2*e^(1/2*t)+2
=6*e^(1/2*t)+2
Da vi skal fremstille en differentialligning, må undersøge g'(t)
g'(t)=3*e^(1/2*t)
Da der er propertionalitet mellem den aflededet unktion og den oprindelig funktion må vi have at gøre med typen: dy/dx=k*y som har løsningen: y=c*e^(kx)
Hvis man kigge på g(t) og g'(t) kan man hurtig overbise sig selv om, at k=1/2
Vi har derfor følgende differentialligning:
dg/dt=1/2*g
f'=k*f
En sådan diff. ligning har løsningen:
f=c*e^kt eller f=c*e^kt
Hvilken en af disse løsninger det er kan vi finde ud af, da vi har en oplysning om en diffværdi: f'(0)=1. Dette betyder at funktionen er tiltagende, derfor må der være tale om: f=c*e^kt
Da du har 2 koordinater, kan du bestemme forskriften for f(t)vha 2 ligninger
f=c*e^kt -- 2=c*e^k*0 -- c=2
f'=k*f -- 1=k*2 -- k=1/2
Forskriften vil da blive:
f(t)=2*e^(1/2*t)
Det oplyses også at g har løsningen:
g(t)=3f(t)+2
Vi sætter da vores forskrift af f(t) ind:
g(t)=3*2*e^(1/2*t)+2
=6*e^(1/2*t)+2
Da vi skal fremstille en differentialligning, må undersøge g'(t)
g'(t)=3*e^(1/2*t)
Da der er propertionalitet mellem den aflededet unktion og den oprindelig funktion må vi have at gøre med typen: dy/dx=k*y som har løsningen: y=c*e^(kx)
Hvis man kigge på g(t) og g'(t) kan man hurtig overbise sig selv om, at k=1/2
Vi har derfor følgende differentialligning:
dg/dt=1/2*g
Svar #4
18. januar 2007 af Clemang (Slettet)
Der skulle selvfølgeig have stået:
f=c*e^(kt) og f=c*e(-kt)
f=c*e^(kt) og f=c*e(-kt)
Skriv et svar til: diff.ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
