Biologi

Rygning vs. Sport

15. marts 2004 af Dstaun (Slettet)
Er der forskel i muskelstyrke og udholdenhed imellem rygere og ikke rygere... forklaring ønskes..

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2004 af Brian (Slettet)

I flg. Asmussen og Hohwü-Christensen "Idrætstoeri", København 1977, i kapitlet "Doping", nævnes tobak.

Det står, at det er nikotin, der er det virksomme stof - det fordamper fra brændzonen i en cigaret eller cigar og optages i slimhinder i mund, næse, bronchier og alveoler; det virker hæmmende på nervesystemet. Ved at hæmme fremmende processer kan det virke betroligende, ved at hæmme hæmmende processer kan det virke stimulernede, f.eks. på hjerte frekevensen, anføres det.

Værre er det dog, at forbrændingen af tobak udskiller kulmonoilte, CO, der binder sig meget kraftigt til blodet hæmoglobin og derved nedsætter blodets evne til at transportere ilt. Rygning af 1 cigaret angiver at kunne binde 5 - 10% af blotes hæmoglobin, og der udskilles kun 10 - 15 % af bundet CO pr. time, så virkningen holder sig længe. Forfatterne angiver også at den generelle iltbindingskurve forskydes i så det endnu frie hæmoglobin ikke transporterer ilt nær så godt som før.

Rygning virker derfor entydigt dårligt på udholdenhed.

Der står ikke noget om muskelstyrke.

I en nyere og større bog står der slet ingen ting - måske fordi sport kombineret med rygning nu om dage er så bizart at ingen mere gider skrive om det...

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2004 af Peter B (Slettet)

Står der noget om hvorfor iltbindingskurven forskydes?
Man kan jo tilføje, at rygning generelt er skadeligt for lungerne. Diffusionskapaciteten nedsættes betydeligt efter længere tids rygning.
Der er ingen tvivl om, at den nedsatte lungefunktion hos garvede rygere vil nedsætte deres udholdenhed. Spørgsmålet er, om du kan måle nogen forskel hos unge der har røget i et par år, og endnu ikke har nogen målelig effekt på lungefunktionen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2004 af Katrine (Slettet)

Jeg ved ikke, om du kan måle det, men ens kondition bliver væsentligt forringet bare efter et lille stykke tid. (Taler af erfaring...)

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Rygning betyder kun noget for kondien. Den har intet at gøre med evnen til at opbygge muskler. Jeg styrketræner selv en del og ryger lige så meget.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2004 af Brian (Slettet)

#2 Nej, desvære står der ikke noget om mekanismen bag denne forskydning - men det er formuleret på en måde, så der nok er tale om en kortvarig virkning, alså en øjeblikkelig effekt ved en konkret rygehændelse, ikke en langvarig virkning. Men at der - også - er langvarige konditionsnedsættende virkninger er der vist næppe tvivl om.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Nogle der kan be- eller afkræfte dette at rygning skulle virke som en slags højde da træning?

Som det før er beskrevet sker der det
under rygningen at kulilte optages fra cigaretten via lungerne til blodet. Kulilte binder sig til hæmoglobin i de røde blodlegemer - og det er ca. 300 gange stærkere end bindingen mellem ilt og hæmoglobin. Herved reduceres ilttransporten til kroppens væv med angiveligt 6-7 %. Resultatet er så en stimulering af de bloddannede celler i knoglemarven.

Her kommer det sjove så..
Hvis man så holder ryge-pause nogle dage før en stor konkurrence skulle man få en større mængde hæmoglobin og flere ledige røde blodlegemer.

synes ikke det virker særligt sandsynligt. Men ville være rart med nogle af jeres meniger..

Skriv et svar til: Rygning vs. Sport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.