Kemi

Hjælp til Kemi B - Opgave 36

28. januar 2007 af thosa (Slettet)
Hej,

jeg har lidt svært ved at løse følgende opgave, som lyder:

En opløsning af ammoniumchlorid er sur, fordi ammoniumionen er en svag syre. Chloridionen er kun en uhyre svag base, og den har derfor ingen indflydelse på opløsningens pH.

2,54 g NH4Cl opløses i vand, og der fyldes op med vand, så opløsningens volumen bliver 500 mL.

Beregn pH i den færdige opløsning.

____________________

Facit: 5,14

Jeg har prøvet alle mulige forskellige metoder, og har hele tiden taget udgangspunkt i at bruge formlen pH = ½ x (pKs - log(Cs)), men jeg får ikke det rigtige resultat.

massen af NH4Cl = 53,492 g/mol og hvis det ganges med 2,54 g blir det 135,870

Da der står at jeg skal beregne pH i den færdige opløsning har jeg også prøvet at lave nogle beregninger med massen af NH3(17,034 g/mol) i stedet for...men der får jeg heller ikk det ønskede resultat.

Nogen der vil hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2007 af frodo (Slettet)

n=m/M

Svar #2
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

jamen, hvad er det lige præcis jeg skal udregne stofmængden af?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2007 af sapiens (Slettet)

"massen af NH4Cl = 53,492 g/mol og hvis det ganges med 2,54 g blir det 135,870"

er forkert.
brug frodos formel. m har ALTID enhed på g i denne sammenhæng.

Svar #4
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

ups, hvor er jeg dum

jeg mente Molarmassen

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2007 af sapiens (Slettet)

kan du få det til at passe nu?

n = 2,54g/53,492 g/mol = ...
(har ikke tjecket din molarmasse, men det er sikkert rigtig)

Svar #6
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

nej kan stadig ikk få det til at passe :(

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2007 af sapiens (Slettet)

kom med dine udregninger

Svar #8
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

Ok,

til beregning af pH har jeg brugt følgende formel:

0,5 x (pKs - logCs)

pKs til NH4+ = 9,25

Cs = formelle koncentration = Molarmassen = 53,492 ELLER 135,86968(hvis 53,492 ganges med 2,54 g)

Første resultat -

0,5 x (9,25 - log(53,492)) = 3,76

Andet resultat -

0,5 x (9,25 - log(135,86968)) = 3,56

____________________

Så har jeg prøvet denne formel med NH3's værdier.

pKs = 4,75

Cs = 17,034

resultat1: 1,76

resultat2: 1,56(her har jeg ganget NH3's Cs med 2,54)

grunden til at jeg også har prøvet med NH3 er pga reaktionen som forløber, når ammoniumchlorid blandes med vand:

NH4Cl + H2O ---> NH3+ + H3O+

Svar #9
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

Jeg har også prøvet at beregne H3O+, og taget -log til, men det duer heller ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2007 af frodo (Slettet)

den formelle koncentration har intet med molarmassen at gøre..

c=n/v OG n=n/M

Svar #11
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

Såvidt jeg ved skal jeg bruge formlen til pH-beregning af en svag syre, og der indgår -log til den formelle koncentration og pKs...

ahh..jeg er helt forvirret, jeg har prøvet så mange forskellige ting, men kan ikke komme frem til det endelige resultat...hmph.


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. januar 2007 af frodo (Slettet)

ja, men den formelle koncentration er IKKE molarmassen.

du skal udregne den formelle koncentration ved formlen c=n/V

Svar #13
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

og det hjalp heller ikke :(

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar 2007 af frodo (Slettet)

jo, det gør det..

n=m/M
c=n/V => c=m/(M*V)

dvs pH=½(pKs-log[m/(M*V)])

og det giver det rigtige

Svar #15
28. januar 2007 af thosa (Slettet)

hmm, så prøver jeg igen..

NH4Cl:

n = 2,54g/53,492 g/mol = 0,04748

c = 0,04748/0,5 L => c= 2,54/(53,492 * 0,5) = 0,09497

pH = ½(9,25 - log(0,09497)) = 5,14 = rigtigt

og nu er jeg rigtig flov...hvor har jeg dog bare ramt ved siden af mange gange! alt for mange gange!

tusind tak frodo, det hjalp alligevel!


Skriv et svar til: Hjælp til Kemi B - Opgave 36

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.