Matematik

HJÆÆLP!!!!!!!!!!

18. marts 2004 af Meca (Slettet)
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af denne opgave:


Når ammoniumnitrat opløses i vand, falder vandets temperatur. I en forsøgsrække benyttes forskellige mængder ammoniumnitrat, der hver gang opløses i 170 g vand med starttemperaturen 22, 0 grader C. Skemaet viser opløsningens temperatur:

Opløst mængde ammoniumnitrat (g) : 5,4 11,2 24,3 29,8 38,1
Opløsningens temperatur (grader C) 22,0 17,8 13,6 11,4 8,7

A) vis at opløsningens temperatur med god tilnærmelse er en lineær funktion f af den opløste mængde ammoniumnitrat

Til behandling af idrætsskader kan man benytte køleposer, der indeholder 190 g ammoniumnitrat og en lille pose med 170 g vand. Når køleposen skal bruges, vrides den, så den indlagte pose med vand går i stykker og ammoniumnitrat opløses i vandet
C) Bestem f
Kommenter resultatet, idet det oplyses, at ved en afprøvning faldt køleposens temperatur fra 22 grader C til –8 grader C

hver sød at hjælpe hurtigst mulig

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2004 af Ktulu (Slettet)

please ordenlig overskrift, jeg fatter jo brik af mat

Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2004 af Jean

Ad 0) brug en mere sigende overskrift.

Ad a) plot dine punkter i et diagram.

Ad c) Her skal du nok ekstrapolere, dvs. bestemme en forskrift for f ud fra forrige figur, og så evaluere 190 g i denne.

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2004 af emul0c

A) Tegn evt. en graf.

Men bortset fra det så kan du bruge ligningen
Y1 = b*a^x

x1 = 5,4 x2 = 11,2 y1 = 22 y2 = 17,8

a = (Y1 / Y2)^(X1 - X2)
<=> a = (x1-x2)sqrt(y1/y2)

så har du a.

b = y1/a^x1

så har du b.

f(x) = b * a^x

Meget let. Indtast den evt. på din grafregner og gå ind i tabellen, så kan du se at det hele stemmer over ens.

Brugbart svar (1)

Svar #4
20. marts 2004 af rvsj (Slettet)

Så vidt jeg ved menes der med en lineær ligning (i gymnasiet..) y = ax + b, hvis man hurtigt plotter temperaturen som funktion af mængden af ammoniumnitrat kan man også se at y = ax + b passer ganske fint på punkterne, hvilket i øvrigt også stemmer fint overens med hvad man må forvente fra basal kemi.

Det der skal gøres er altså at tegne punkterne i et koordinatsystem og så tilnærme punkterne med en ligning af typen y = ax + b, for at vise a). Derefter kan man bestemme b og a enten ud fra grafen eller ved at lave lineær regression..

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2004 af riquelme (Slettet)

http://www.frip.dk/riquelme/fys2003.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2004 af riquelme (Slettet)

der var jeg vist lige lidt for hurtig... troede det var en af opgaverne fra sidste sommers fysik eks.

Skriv et svar til: HJÆÆLP!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.