Matematik
Trigonometriske afstandsbestemmelser
21. marts 2004 af
HCM (Slettet)
Jeg har en del problemer med denne opgave og håber med dette indlæg, at der vil være noget hjælp at hente.
JS = afstanden fra jord til sol. Hypotenusen i trekanten jord, måne, sol.
JM = afstanden fra jord til måne. Den korteste katete i trekanten jord, måne sol.
Trekanten jord, måne, sol er retvinklet. Vinklen fra jorden = 89 grader.
Vinklen fra solen = 1 grad.
Vinklen fra månen = 90 grader.
OPGAVEN: En udledning af en formel for forholdet JS/JM udtrykt ved trigonometriske størrelser. Sæt derefter din vinkel MJS ind og bestem JS/JM.
Jeg formoder at JS/JM må være det samme som c/a...
Håber meget på noget hjælp, skriv endelig hvis der er noget som ikke er ordentligt forklaret.
På forhånd mange tak!
JS = afstanden fra jord til sol. Hypotenusen i trekanten jord, måne, sol.
JM = afstanden fra jord til måne. Den korteste katete i trekanten jord, måne sol.
Trekanten jord, måne, sol er retvinklet. Vinklen fra jorden = 89 grader.
Vinklen fra solen = 1 grad.
Vinklen fra månen = 90 grader.
OPGAVEN: En udledning af en formel for forholdet JS/JM udtrykt ved trigonometriske størrelser. Sæt derefter din vinkel MJS ind og bestem JS/JM.
Jeg formoder at JS/JM må være det samme som c/a...
Håber meget på noget hjælp, skriv endelig hvis der er noget som ikke er ordentligt forklaret.
På forhånd mange tak!
Svar #1
21. marts 2004 af Brian (Slettet)
Lav en tegning, og indfør synonymer, således, at den rette vinkel (månen) som sædvanlig ligger i C. Forslag: Månen = C, Jorden = B og Solen = A. Dermed bliver JS = BA = c, JM = BC = a.
Vinkel MJS er nu det samme som vinkel B.
Det skulle nu være muligt at problemstillingen til noget fra en matematikbog eller en formelsamling.
Du siger, at du skal bestemme JS/JM, hvilket er det samme som c/a, som du selv formoder. Du bør have en kendt formel for a/c udtrykt ved vinkel B, det du søger er altså 1 divideret med denne formel.
Når du ser på JS/JM - solafstanden i forhold til måneafstanden, of hvis du kender lidt til astronomi, så vil du vide, at afstanden til solen er MEGET større en afstanden til månen, så du bør forvente et ret stort tal, hvilket også vil fremgå af tegningen. (Måneafstanden er ca. 300.000 km, solafstadnen er ca. 150.000.000 km).
Vinkel MJS er nu det samme som vinkel B.
Det skulle nu være muligt at problemstillingen til noget fra en matematikbog eller en formelsamling.
Du siger, at du skal bestemme JS/JM, hvilket er det samme som c/a, som du selv formoder. Du bør have en kendt formel for a/c udtrykt ved vinkel B, det du søger er altså 1 divideret med denne formel.
Når du ser på JS/JM - solafstanden i forhold til måneafstanden, of hvis du kender lidt til astronomi, så vil du vide, at afstanden til solen er MEGET større en afstanden til månen, så du bør forvente et ret stort tal, hvilket også vil fremgå af tegningen. (Måneafstanden er ca. 300.000 km, solafstadnen er ca. 150.000.000 km).
Svar #3
21. marts 2004 af LarsE (Slettet)
Hej Hans Christian Møller
Hvis du har problemer med din matematik stil, så kan du bare spørge min i timen på mandag.
Mvh.
/Lars
Hvis du har problemer med din matematik stil, så kan du bare spørge min i timen på mandag.
Mvh.
/Lars
Skriv et svar til: Trigonometriske afstandsbestemmelser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
