Matematik

hjælp til opg.

21. marts 2004 af HerQ (Slettet)
opgave fra mat. hf fællesfag opg 7.4 s. 148.
fundet af grauballemanden: blev fundet i 1952 og indeholdt 81,5% c14, skal udfra dette udregne hvor mange år der er gået siden grau... indeholdte 100%

jeg skal i et enkellogaritmisk koordinatsystem tegne grafen for den eksponentielt aftagende funktion f, der går igennem punktet (1952,81,5) og som har en halveringstid på 5700 år.

er der nogen der kan hjælpe herfra.
jeg prøvede at finde næste punkt vha halveringstiden, altså 1952+5700 = 7652, og 81,5 * 0,5 = 40,75 der bliver til
P(7652,40,75),
men dette stemmer ikke overens hvis man prøver at finde regneforskriften!!!! er der ikke nogen der kan hjælpe.... haster

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2004 af Brian (Slettet)

Jeg går ud fra at der menes at af alt det C14, som GrauballeManden (GM) indeholdt, da han døde, der er der nu 81,5% tilbage - ikke at liget af ham bestod af 81,5% C14 i 1952...

Så vidt jeg kan se af din beskrivelse har du gjort det rigtige med dine to punkter. Men du skal indrette din graf således, at du ved at gå baglæns på den kan nå tilbage til 100% på y-aksen. Det vil give dig GM's dødstidspunkt, jvf. ovenfor.

Hvis du vil lave en regneforskrift, så skal du huske at kompensere for at vi kører med årstal, der regnes efter en anden kendt fortidsperson.

En forskrift baseret på halveringstid vil være noget i retning af

f(x) = y0*e^(-ln(2)*((x-x0)/5700)),

(så vidt jeg husker, tjek lige efer selv), hvor y0 er en kendt værdi til et kendt tilspunkt x0. Her kunne du jo bruge x0 = 1952 e.Kr. og y0 = 81.5%

Svar #2
21. marts 2004 af HerQ (Slettet)

ok, men hvordan finder jeg forskriften ud fra de to punkter, når man skal tage i betragtning at det er årstal???

Svar #3
21. marts 2004 af HerQ (Slettet)

er der slet ikke nogen der kan hjælpe?
jeg skal vel bruge forskriften for a, men hvad sætter jeg ind som x's plads, jeg kan vel ikke sætte årstallet ind!! det stemmer ihvertfald ikke hvis jeg gør

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Du kan finde a ved T½=log½/loga <=>
a=10^(log½/T½)

Du ved så at b*a^1952=81.5 og kan finde b. Længe siden jeg har haft logaritmer, men det skulle vist passe nogenlunde.

Skriv et svar til: hjælp til opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.