Matematik
induktionsbevis
21. februar 2007 af
sjacob (Slettet)
hej
jeg har brug lidt hjælp til at bevise flg.:
Cn = T1 + T2 + T3 + ... + Tn
Vis ved et induktionsbevis, at der for det n’te tetraedetal gælder, at
Cn+1 = 1/6n(n+1)(n+2)
indtil nu er jeg kommet frem til flg.:
Først undersøges om sætningen er gyldig for det mindste naturlige tal, den skal gælde
for, dvs. n = 1:
C1 = 1/6*1(1 + 1)(2*1 + 1)=1/6(1*2*3 = 1
Dette er netop værdien af det første tetraedetal, dvs. at præmis (1) er opfyldt. Vi skal nu undersøge, om præmis (2) også er opfyldt. Vi antager derfor, at formlen (*) er sand for et vilkårligt naturligt tal n, og vi skal derfor vise, at formlen også er gyldig for den efterfølgende værdi n+1, således at:
Cn+1 = T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1((n+1)+1(n+1)+2))
=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
er dette rigtigt opstillet?jeg har selvfølgelig regnet videre på ligningen, men kan ikke få det til at passe.
er der en, der kan hjælpe mig videre eller se, hvor jeg går galt i byen?
på forhånd tak
søren
jeg har brug lidt hjælp til at bevise flg.:
Cn = T1 + T2 + T3 + ... + Tn
Vis ved et induktionsbevis, at der for det n’te tetraedetal gælder, at
Cn+1 = 1/6n(n+1)(n+2)
indtil nu er jeg kommet frem til flg.:
Først undersøges om sætningen er gyldig for det mindste naturlige tal, den skal gælde
for, dvs. n = 1:
C1 = 1/6*1(1 + 1)(2*1 + 1)=1/6(1*2*3 = 1
Dette er netop værdien af det første tetraedetal, dvs. at præmis (1) er opfyldt. Vi skal nu undersøge, om præmis (2) også er opfyldt. Vi antager derfor, at formlen (*) er sand for et vilkårligt naturligt tal n, og vi skal derfor vise, at formlen også er gyldig for den efterfølgende værdi n+1, således at:
Cn+1 = T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1((n+1)+1(n+1)+2))
=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
er dette rigtigt opstillet?jeg har selvfølgelig regnet videre på ligningen, men kan ikke få det til at passe.
er der en, der kan hjælpe mig videre eller se, hvor jeg går galt i byen?
på forhånd tak
søren
Svar #1
21. februar 2007 af janandersen (Slettet)
har du ikke løst det, lad m = n+1 så har du
Cm = 1/6m(m+1)(m+2), hvilket du skulle bevise
Cm = 1/6m(m+1)(m+2), hvilket du skulle bevise
Svar #2
21. februar 2007 af sjacob (Slettet)
hej
hm...det kan jeg ikke gennemskue, at jeg har...jeg skal vel regne venstresiden ud i ligningen, altså
Cn+1 = 1/6(n+1)(n+2)(n+3)
T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1(n+2(n+3)
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1(n+2(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
søren
hm...det kan jeg ikke gennemskue, at jeg har...jeg skal vel regne venstresiden ud i ligningen, altså
Cn+1 = 1/6(n+1)(n+2)(n+3)
T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1(n+2(n+3)
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1(n+2(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
søren
Svar #3
21. februar 2007 af sjacob (Slettet)
hej igen
der indsneg sig en lille skrivefejl
hm...det kan jeg ikke gennemskue, at jeg har...jeg skal vel regne venstresiden ud i ligningen, altså
Cn+1 = 1/6(n+1)(n+2)(n+3)
T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
søren
der indsneg sig en lille skrivefejl
hm...det kan jeg ikke gennemskue, at jeg har...jeg skal vel regne venstresiden ud i ligningen, altså
Cn+1 = 1/6(n+1)(n+2)(n+3)
T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
søren
Skriv et svar til: induktionsbevis
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
