Matematik

parabelformet hal

21. februar 2007 af Miss Basse (Slettet)
Hej..
Jeg sidder her med en matematik opgave jeg ikke forstår.
Der er en tegning, der viser gavlen af en parabel formet hal. Højden er 4,8m og bredden er 5m.
a) Indlæg på passende vis gavlen i et koordinatsystem, og angiv en forskrift for parablen.

I gavlen skal der indsættes en rektangulær port.

b) Bestem højest mulige port, der kan indsættes, når bredden af porten skal være 3m, og bestem bredden af den bredes mulige port, der kan indsættes i gavlen, når portens højde skal være 3,5m.

På forhånd TAK.. !

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2007 af ibibib (Slettet)

Det er ikke pæne tal.
Lad x-aksen være i højden 0 og y-aksen i midten.
Grafen går gennem punkterne (-2.5, 0), (2.5, 0) og (0, 4.8).
a) Bestem en forskrift for denne parabel (y=-0,768x²+4,8).

b) Beregn y, når x=1,5.
Løs ligningen y=3,5 (og tænk dig om).

Svar #2
21. februar 2007 af Miss Basse (Slettet)

Okay.. tusind tak.. :) forstår det nu...

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2008 af Djans (Slettet)

Hvordan kommer du frem til at forskriften y=-0,768x²+4,8?

Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2009 af Shaaaz (Slettet)

Kan godt forstå din forvirring: y=-0,768x²+4,8 er forkert:

Forskriften for parablen findes ved faktorisering:

y = a(x-0)(x-5)

y = a*x*(x-5) og gennem (2.5;4.8), hvor koordinaterne indsættes,

hvilket giver:

4.8 = a*2.5*(2.5-5)

4.8 = -6,25a

a = 4.8/(-6,25) = -0,768, hvoraf

y = a*x*(x-5) med indsat a

giver:

y = -0,768x^2 + 3,84x


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2009 af Shaaaz (Slettet)

Det skal så huskes her at rødderne er sat til X=0 og X=5


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2009 af Den-Seje (Slettet)

 Er 4,8 ikke også et rod ? ..

Hvordan lavede man a. forstod ikke konceptet rigtigt ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2010 af csmidt (Slettet)

Hvorfor er rødderne x=0 og x=5?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2010 af Kysr (Slettet)

Hvorfor er rødderne x = 0 og x = 5?
Og hvordan når man frem til forskriften?
Forstår ikke princippet i det..


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. april 2010 af Missursula (Slettet)

Rødderne er ikke x = 0 og x = 5. De hedder x = -2,5 og x = 2,5

Hvis man skal bruge faktoriseringsmetoden, kan man beregne forskriften sådan:

y=a*(x-(-2,5))*(x-2,5) <=> y=a*(x+2,5)*(x-2,5) <=> y=a*(x^2-2,5^2) (2. kvadratsætning)

Man regner derefter konstanten a's værdi ved at indsætte punktet (0,4,8), som ligger på parablen.

4,8 = a*(0^2-2,5^2) <=> a=-0,768

Indsætter a i forskriften.

y=-0,768*(x^2-2,5^2) <=> y=-0,768*x^2+4,8

Så parablens forskrift hedder altså y=-0,768*x^2+4,8


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2010 af 1518854 (Slettet)

 men mangler du ikke et x i forskriften? burde den ikke hedde y=-0,768*x^2+4,8x? det er jo et 2.gradspolynomium


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2010 af Galapril (Slettet)

Nej for det sidste x er i leddet med b'et. Og b giver nul. Så den bliver egentligt f(x)=-0.768*x^2+0.0*x+4.8 og forsvinder 0.0*x jo selvfølgelig bare.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2012 af djdann (Slettet)

#1
Det er ikke pæne tal.
Lad x-aksen være i højden 0 og y-aksen i midten.
Grafen går gennem punkterne (-2.5, 0), (2.5, 0) og (0, 4.8).
a) Bestem en forskrift for denne parabel (y=-0,768x²+4,8).

b) Beregn y, når x=1,5.
Løs ligningen y=3,5 (og tænk dig om).

 

Forstår ikke opgave b??
skal jeg bare indsætte min x- værdi (1,5) i den forskrift jeg fik i opgave a?

Løs ligningen y=3,5, skal jeg også indsætte dette tal i den forkrfit jeg fik i opgave a ? :D

 

på forhånd tak ;D

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Der skal indsættes en rektangulær port. I dette løsningsforslag er toppunktet valgt på y-aksen, så forskriften for parabelen er som vist i #4.

Rektanglet vil have en stolpe ved (-x , f(x)) og (x,f(x)) , så portens bredde bliver 2x, og højden bliver f(x).
Hvis bredden er 3m, bliver højden f(3/2).
Hvis højden skal være 3,5m , skal man løse ligningen f(x) = 3,5 , og bredden bliver da 2x .

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. september 2012 af djdann (Slettet)

Okai, det første kan jeg godt se :D
men det andet, gør mig forvirret, hvilken ligning er det jeg skal løse? :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jeg benyttede f(x) for forskriften for parabelen, se #4,

y = f(x) = -0,768x2 + 3,84x . Løs ligningen

-0,768x2 + 3,84x = 3,5


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. september 2012 af djdann (Slettet)

Ahaa ;)

#13
Kan ikke se hvordan 3 m bredde kan være 1,5 m højde?? Når jeg tegner det ind på min tegning kan jeg se at der er mere plads, dvs den kan sagtens blivere højere end 1,5 m? :D



 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Genlæs forklaringen i #13. Der står intet om at 3m bredde svarer til 1,5m højde. Du skal jo beregne højden svarende til den bredde.


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. september 2012 af djdann (Slettet)

Okai, har læst den 20 gange nu, men kan ikke finde ud af det, men er det ikke et eller andet med at sætte en af mine punkter ind på x-plads i min forskrift? :D


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Genlæs forklaringen i #13:

Hvis bredden er 3m, bliver højden f(3/2)

sammenholdt med forklaringen i #15.

Hvad forstår du ikke i denne forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. september 2012 af djdann (Slettet)

Hvis jeg har forstået det rigtigt, skal jeg sige  f(3/2) = -0,768x2 + 3,84x ??
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.