Matematik

Funktion/ligning..hjæælp!

29. marts 2004 af sunset (Slettet)
Hey, jeg er ikke lige den skrappeste til ligninger så vil bli' kanont glad for lidt hjælp...
mvh

opgave:

f(x)=1353*x^-2

x=afstanden til solen målt i AE
1 AE = jordens afstand til solen
1,52 AE = mars'afstand

f(x) er intensiteten målt i W/m2
beregn solstålingens insitet.

Skal jeg tegne en graf / lave sildeben for at løse opgaven?

A) beregn solstrålens intensitet på jorden:

f(x)= 1353*x^-2
f(x)= 1353*1^-2
f(x)= 1353

B) beregn solstrålens intensitet på mars:
f(x)= 1353*x^-2
f(x)= 1353*1,52^-2
f(x)= 585,61

C) I hvilken afstand fra solen er strålingens intensitet dobbelt så stor som i jordens afstand?

---------

Jeg ved ikke om jeg har løst de to første opgaver rigtigt.. og den tredje forstår jeg ikke spørgsmålet? please hjælp.
på forhånd mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Jeg har ikke tjekket om B) er rigtig, men fremgangsmåden er fin!

Til det sidste spørgsmål:
Du skal bestemme for hvilket x, at

2*f(x) = 1353

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. marts 2004 af Brian (Slettet)

Først lidt galde, og det er ikke personligt, sunset, tværtimod: fra og med gymnasiet og i din videre vej her i livet, kan du ikke regne med at folk forstår hvad du mener med "sildeben". Alle andre steder end i folkeskolen kaldes fænomenet for - tadah! - en tabel!

Til funktioner i matematiktimer laves den for det meste, og for nemheds skyld, i et meget simpelt layout, nemlig som en vandret streg med med nogle lodrette streger, og altså uden vandrette streger for oven og for neden til at lukke "båsene". (Dette kunne godt have en svag lighed med en fisks overordnede knoglebygning... men enhver, der har ædt en fisk ved, at benene i sådan en står på skrå på en måde, der gør dem håbløse som forbillede for et tabellayout).

Jeg har aldrig fattet, hvorfor man på dette punkt i den grad holder folkeskolens elever for nar, og ikke lærer dem at denne måde at angive funktioner på kaldes en tabel ude i verden, og jo egentlig er et ganske simpelt koncept...

Nuvel, så kom jeg af med det, sorry, og nu til opgaven:

Nej, sunset, du behøver ikke lave en tabel, men det vil måske være en god ide at gøre det alligevel, for at få overblik over funktionen.

Tag x-værdierne 0.1, 0.5, 0.7, 1, 1.5, 1.52, og 2 AE. Prøv også at tegne en graf.

Med grafen kan du løse spørgsmål C grafisk.

Men ellers er det meningen, at du skal finde det dobbelte af strålingsintensiteten på jorden (2*1352) og sætte det lig med din formel:

2*1352 = 1353*(x^-2)

og så isolere x. Tjek dit resultat mod tabellen. Det bliver i nærheden af 0.7, men ikke præcis.

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2004 af sontas (Slettet)

A) beregn solstrålens intensitet på jorden:

f(x)= 1353*x^-2
f(x)= 1353*1^-2
f(x)= 1353

det er rigtigt, at du putter 1 ind i funktionen og derefter 1,52.. men du får et forkert resultat, måske skulle du omskrive forskriften for funktionen til :

1353*1/x^2

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2004 af sontas (Slettet)

sorry mig der sidder og taster forkert dine resultater er rigtige ;)

Svar #5
29. marts 2004 af sunset (Slettet)

#2 - Jo tak for det, jeg skal nok huske at bruge "tabel" i stedet for... men min lærer på gymnasiet siger altså stadig "sildeben". (men det er nok for at gøre det lettere for os at forstå hvad der menes :-P

"Men ellers er det meningen, at du skal finde det dobbelte af strålingsintensiteten på jorden (2*1352) og sætte det lig med din formel:
2*1352 = 1353*(x^-2)"

Mener du ikke:
2*1353 = 1353*(x^-2)?

men mange tak for hjælpen! Jeg vender tilbage med resultaterne i morgen...orker ik mat mere :-S


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2004 af Brian (Slettet)

Jo, men de små knapper sidder jo så tæt på hinanden ;-)

Svar #7
30. marts 2004 af sunset (Slettet)

ok, nu har jeg fået problemer igen :

det er den sidste opgave.
2*1353=1353*x^-2
2706 = 1353*x^-2
2706-1353=x^-2
1353 = x^-2

Hvordan kommer jeg videre? (jeg har ikke lært hvordan man regner det ud når noget står "opløftet" (i anden)

Men jeg har får udregnet et tabel og brugt de tal som Brian nævnte:

men det er nogle helt "skæve" resultater jeg får..

x= 0,1 -> y=135300
x=0,5 -> y = 5412
x= 1 -> y = 1353
x=1,5-> y =601,33
x=1,52 -> y=338,25

Synes det er meget svært at finde ud af hvilke enheder der skal sættes på y-aksen, da tallene strækker fra de 338 til 135 tusinde.... Hjæælp!

Skriv et svar til: Funktion/ligning..hjæælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.