Historie

Eksamensprojekt - forslag til emner i historie/religion

27. marts 2007 af Noon (Slettet)
Hej.

Jeg skal skrive ekamensprojekt i historie B og religion C - men jeg har ingen anelse om, hvad jeg vil skrive om...

Er der nogle, der har nogle gode bud? Det skal være noget overskueligt, da der kun er 25 timer til at lave opgaven.

Jeg tænkte på noget i retning af, da DK gik fra asatro til kristendom eller noget om vikinger, da jeg ved lidt om det.
Noget om islam kunne også være interessant - dog ikke noget om konflikten i Mellemøsten, da jeg ikke ved noget om det.

Jeg skrev SSO om Cubakrisen, og havde tænkt på at bygge videre på den, men har svært ved at se, hvordan religion kommer ind i billedet! :)

Det er lige med at finde frem til det helt rigtige emne - der er jo uanede mængder af spændende ting at skrive om.

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2007 af ormepizza (Slettet)

Man har begrebet civilreligion, og det er når man gøre fx en stat til en Gud. Det er ikke noget gejstligt, men mere en politisk religion. Man har set det i Sovejtunionen hvor man dyrkede Stalin som en sendt fra himmelen, og bar tænk på VM i fodbold. Folk tuder, tilbeder, bliver sure og dyrker simpelthen spillerene og holdene helt ud! Anyway, du kan se at regeringen under Cubakrisen var en slags Gud for cubanerne. Der kan du også komme ind på kultsteder (fx. cubas statskontor) osv.

Det er langt ude, men det er et ydmygt forslag.

Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2007 af FredeW (Slettet)

Nu ved jeg ikke, hvor direkte du påtænker at bygge oven på din opgave om Cuba, men du kunne måske prøve at kigge på nogle af Huntingtons teorier.

Kort sagt mener han, at det 21. århundredes konflikter i høj grad vil bygge på det, han kalder civilisationernes sammenstød - disse civilisationer er i nogen grad baseret på religiøse fællesskaber.

Civilisationernes sammenstød står i modsætning til situationen under Den kolde krig (og Cuba-krisen), hvor det var kapitalismen og kommunismen, der stod over for hinanden.

Brugbart svar (2)

Svar #3
10. april 2007 af nint (Slettet)

Ville egentlig have forslået overgangen fra Asetroen til kristendommen, men det har du jo tænkt over. Der kan du jo komme ind på kultur"møderne" ved Volga. Der er et hav af kilder om hvordan de så på vikingerne. Ibn Fadlan har skrevet en kilde om mødet ved Volga. desuden er der jo også Ansgar som beretter om disse hedninger (han var selv religøs). Jeg ser det kun som en fordel at man laver tværfaglig i et område man kender til i forvejen, da du jo skal forsvare det mudtligt.

Held og lykke med det!

Brugbart svar (1)

Svar #4
29. april 2007 af caspar.s (Slettet)

Til frede:
Nu tager fagfolk jo ikke rigtig Huntingtons teorie så forfærdelig alvorligt. Den er for simpel, læs Hans Branners kritik af den eller Lars Erslev Andersen.

Men et bud på en mulig opgave kunne f.eks være at undersøge historien bag den kristne fundementalisme i USA. Sætte den i et nutids perspektiv. Hvilket forhold har de f.eks til jøderne i Israel, er det jøderne eller er de selv guds nye pagt folk. Læs evt. Svend Lindharts bog "kristendom og protestantisk fundementalisme i USA" info hentet fra: http://www.rpc.dk/res_detail.asp?ID=1511

"Kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA sætter fokus på USA´s kristne historie og nutidige udtryk. Svend Lindhardt præsenterer via en sammenligning mellem konventionel kristendom (etablerede kirkesamfund) og protestantisk fundamentalisme i USA et analyseapparat til forståelse af fundamentalismen og dens betydning i USA. Bogen omhandler også hvorledes fundamentalismen på trods af USA's forfatning, der skiller stat fra kirke (wall of separation), har fået indflydelse på det politiske system. Endelig rummer bogen en perspektivering til danske vilkår. Kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA er en temabog velegnet til religionsundervisningen og samspil mellem fagene på de gymnasiale uddannelser. Men henvender sig også alment til de mange, der har fattet interesse for den protestantiske fundamentalisme."




Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2007 af FredeW (Slettet)

Caspar: Jeg er absolut heller ikke enig med Huntington, men derfor kan hans teori - som alle andre teorier - alligevel sagtens fungere som udgangspunkt for en opgave ;-)

For en god ordens skyld må det ligeledes tilføjes, at på samme måde som Huntington har mange modstandere, har han også tilhængere.

(Derudover er vi sikkert for sent på den for #0 alligevel)

Brugbart svar (1)

Svar #6
16. maj 2007 af caspar.s (Slettet)

Det har du selvfølgelig ret i, men det ville være noget tynd opgave, hvis man tager udgangspunkt i Huntington. Vedrørende IP teorier så er Idealismen og Realismen længt væsentligere ;)

Brugbart svar (1)

Svar #7
16. maj 2007 af FredeW (Slettet)

Pointen var, at religion indgår som en væsentlig (vel nærmest den væsentligste) forklarende faktor i Huntingstons teori - det står i modsætning til både liberalismen og realismen.

(Men vi kan da sagtens blive enige om, at Huntington absolut ikke er den væsentligste figur inden for IP ;-))

Skriv et svar til: Eksamensprojekt - forslag til emner i historie/religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.