Matematik

Nulpunkter. Hjælp.

12. april 2007 af 3700-Line (Slettet)
Givet et andengradspolynomium med to nulpunkter x1 og x2. Udregn summen af rødderne og produktet. Formuler det i en sætning.

Udregn den halve sum af de to nulpunkter (midtpunktet mellem x1 og x2)og forklar at det må være x værdien for parablens toppunkt.


Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Du bør kende formlen for rødderne, så det er jo bare at henholdsvis addere og multiplicere dem!

Du bør også kende formlen for toppunktet for parablen, så udregn den halve sum og vis at det er det samme.

Svar #2
12. april 2007 af 3700-Line (Slettet)

Vil du omformulere opgaven for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Øhhh ... vis jeg kunne, skulle jeg såmænd nok, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det.

Jeg kan tage ét af tilfældene for dig, og så må du selv klare de andre tilfælde:

Summen af de to rødder for f(x) = ax² + bx + c er givet ved


Svar #4
12. april 2007 af 3700-Line (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad det har med opgaven at gøre.

Men har det noget at gøre med

x=-b+KvadrD/2a samt x=-b-KvadrD/2a

x=-b+-0/2a
x=-b/2a

?

Svar #5
12. april 2007 af 3700-Line (Slettet)

Eller:

x1 + x2/2

= -b/a/2
= -b/2a

?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2007 af calde (Slettet)

Ok jeg vil prøve at forklare det helt banale ved andengradspolynomiumet

En funktion kaldes et andengrads polynomie, hvis dens regneforskrift er af formen f(x)= ax2+bx+c, hvor a?0 , b og c er tal.


Grafens eventuelle skæringspunkter med 1-aksen, findes ved at løse andengradsligningen ax2+bx+c=0.

Har andengradspolynomiet rødderne x1 og x2, kan det faktoriseres:

ax2+bx+c = a(x–x1)(x–x2)= ax2–a(x1+x2)x+(ax1x2) , hvoraf
x1+x2=–b/a og x1*x2= c/a.

Toppunktet:
Grafen skærer linien y=c i punkterne bestemt ved ax2 +bx= x(ax + b)=0, d.v.s. i punkterne x=–b/a og x=0. Parablens toppunkt T må ligge midt imellem dem, så
xT= –b/2a.
Dets andenkoordinat findes ved at indsætte xT i andengradspolynomiet:
yT = a(–b/2a)^2 + b(–b/2a)+ c = (b2/4a)–(2b2/4a)+ (4ac/4a)= –(b2 – 4ac)/4a = –d/4a, hvor vi har sat
d=b2–4ac.

T = (–b/2a, -d/4a)

Skriv et svar til: Nulpunkter. Hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.