Matematik

y' gradienter

12. april 2007 af Sannaen (Slettet)
Hejsa, jeg har brug for hjælp til forståelse af følgende opgaver. Jeg beder jer ikke lave alle de viste opgaver, men evt. blot at bruge eksempler derfra, til forbedring af min forståelse (; På forhånd tusind tak !



6. Find første og anden derivative af hver af de følgende ligninger

a)2x ^ 2
b)4x ^ 3
c)( 8x ^ 7 ) – ( 5x ^ 2)
d)1 / x

7. Find (location and nature) af maxima og manima af

y = ( 2x ^ 3 ) + ( 15x ^ 2 ) – 84x

9. Find gradienten af y i det nøje angivne punkt
a) y = 3x + x ^ 2 x = -1
b) y = 4cos(3x) + ((sin(4x) / 2) x = 0.5
c) y = ( 3e ^ 2x ) – ( 2e ^ -3x ) x = 0.1


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2007 af Esbenps

Hvilket præcist er det, du ikke forstår?

"6. Find den første og anden derivative" - dette er bare første og anden afledede.

"7. Find maxima og minima af" - Almindelig funktionsanalyse og bestem de lokale/globale ekstremumspunkter.

"9. Find gradienten af y..." - Her må der menes differentialkoefficient. Gradient plejer kun at benyttes ved funktioner af flere variable. Du skal sikkert bare differentiere og sætte x-værdien ind...

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2007 af Madsst (Slettet)

6.a.
Den første aflede er d/dx(2x^2)=4x og den anden afledte er d^2/dx^2(2x^2)=d/dx(4x)=4.
Det er altså bare at differentiere en gang for at finde den afledte og to gange for at finde den anden afledte.

7. Du finder ekstrema for funktioner ved at finde den afledte og sætte den lig 0:
y'(x)=6x^2+30x-84=0 => x=etellerandet...
y''(x)=12x+30 som er større end 0 når x>-30/12.
Den anden afledte beskriver om den første afledte er voksende eller aftagende, hvilket vil sige at den beskriver krumningen (om funktionen runder opad eller nedad så at sige). Dette er nyttigt fordi at en funktion kun kan have maksimum hvis den krummer nedad i et punkt og tilsvarende at den kun kan have minimum hvis den krummer opad i et punkt. Når du har fundet dit punkt ovenfor ved at løse andengradsligningen indsætter du derfor i udtrykket for den anden afledte for at undersøge om punktet er et lokalt minimum eller maksimum.
9.a
Gradienten er bare et fint ord for den afledte (når man har funktioner i en variabel), så det er helt svarende til 6.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2007 af sheaf (Slettet)

Gradienten af skalære funktioner er et vektorfelt. Det er ikke det samme som den afledede, omend de partielle afledede ,der indgår, naturligvis beregnes ved sædvanlige differentiationer.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2007 af Madsst (Slettet)

#3 okay, min fejl. Er den geometriske fortolkning af en 1-dimensionel forskellig fra et tal? Altså, hvis man holder sig til en gradienter for funktioner i en variabel, hvorfor er der så forskel?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2007 af sheaf (Slettet)

Indlæg #1 har samme fejl.

Gradienten af en reel funktion af een variabel er et endimensionalt vektorfelt. I ethvert punkt hvori gradienten findes er den en vektor med længde |f'(x)| og retning i eller modsat x-enhedsvektorens retning afhængigt af fortegnet for f'(x).

Skriv et svar til: y' gradienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.