Dansk

mundtlig eksamen

28. april 2007 af meross (Slettet)
kære venner jeg skal snart op til dansk mundtlig og er skide nervøs.....jeg har næsten styre på ismerne men alligevel er jeg usikker fordi når jeg læser en tekst fra fx det moderne gennembrud, så kan jeg altså ikke se hvad det er der gør at det er fra den periode...jeg har også svært ved at forstå gammeldags sprog så jeg er virkelig på skideren or what????


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2007 af FOFA (Slettet)

Du ved det sikkert i forvejen, men hvis det var til nogen hjælp ville jeg lige skrive det. Det moderne gennembrud er ofte kendetegnet ved at der er fokus på almindelige menneskers vilkår. F.eks er sangen "Jens vejmand" skrevet i perioden.

Håber det hjalp og held og lykke

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2007 af holretz (Slettet)

Teksterne, der stammer fra det moderne gennembrud er forholdsvis nemme at kende, for skrivestilen er forholdsvis moderne - bortset fra at man måske ikke eksperimenterede så meget med selve ordene. Det er ofte realisme - man beskriver menneskers vilkår som de er: tænk f.eks. på "ved vejen" af Hermann Bang, som du måske har læst. Der er den afdankede officer, som er blevet stationsforstander, en opblæst, fordrukken rumlebasse. Der er hans underkuede kone, der drømmer om andre mænd og et andet liv, men som sidder fast i det.
Der er snobberne, der vil gøre sig finere end de er, men de har intet at have det i osv.
Ligeledes begynder man i denne tid at lave egentlig socialrealistisk litteratur hvor man fokuserer på sammenhængen mellem menneskers levevilkår og samfundets indretning. Der er masser af forfatter, der skriver den slags i perioden. Jeppe Åkær er et udmærket eksempel.

Svar #3
28. april 2007 af meross (Slettet)

hmmmmm.... hvad så med romantismen og romantikken...
hvordan ved jeg om det er romantismen eller romantikken altså ud over årstallet

Skriv et svar til: mundtlig eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.