Matematik

tænke opgave

28. april 2007 af The nørd (Slettet)
i et koordinatsystem i planen er givet punkterne A(1,0) B(-1,0) og C(0,1). Et rektangel er indskrevet i trekant ABC. De to af rektanglets hjørner ligger på AB, og de to andre hjørner ligger på henholdsvis AC og BC. Det hjørne, der ligger på AC, betegnes med P og har første koordinaten x

Bestem x, så rektanglets areal er størst muligt, og bestem det størst mulige areal.
figuren ser nogenlunde således ud:
C.
. .
. ------.P
. | | .
B...|........|...A
x
Hvordan gør man? nogle tip :D:D

Svar #1
28. april 2007 af The nørd (Slettet)

nej figuren ligner ikke det jeg er kommet til at sætte ind, men i skal tænke på en trekant med et rektangel indeni :D

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2007 af anjpe13 (Slettet)

Du skal opstille et udtryk for det der skal maksimeres. og hvis det udtryk du finder kan drffereres så gør det.
Hvis det derimod ikke kan så kan det være det skyldes at du har to variabler i et udtryk, og så må du derfor benytte andre oplysninger til at opstille en ny ligning, der udtrykker "noget" om de to variable. Ud udtrykker nu den ene af de to variable ved at sætte den ene ind i dan anden. og så skulle det gerne kunne differentieres.
For at finde et maksimum eller et minimum skal du sætte differentialen lig med 0.

Håber det kan være til lidt hjælp.

Svar #3
28. april 2007 af The nørd (Slettet)

er altså stadig blank, hvor hvordan vil du diffinere et førstekoordinat x, ud fra de oplysninger man har :S

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2007 af -Zeta- (Slettet)

En rektangles areal er givet ved: Areal = længde*højde.

Tegn trekanten i et koordinatsystem. Rektanglets længde må være 2x, da der er symmetri om y-aksen.
Højden må så være y.

Du kan udtrykke y ved x, ved at finde forskriften for den rette linje som går gennem A og C.

Denne forskrift må være (AC): y = -x + 1.

Rektanglets areal er:

A = 2x*y

y er jf. forskriften givet ved (y = -x + 1). Dette indsættes istedet for y:

= 2x*(-x+1) = -2x^2 + 2x

...som er et andengradspolynomium, med benene nedad, så maksimum antages i toppunktet:

T = [-b/(2a)],[-d/(4a)]

Indsæt dinne værdier fra andengradspolynomiet. a=-2, b=2 og c=0, og d = b^2-4ac = 4

T = [-2/-4)] , [-4/-8] = (1/2 , 1/2)

Arealet er derfor størst, hvis x er 1/2. Arealet er så 1/2.

Skriv et svar til: tænke opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.