Matematik
andengradsgraf
06. maj 2007 af
karlmarx (Slettet)
hvis man har en graf for en andengradsligning i et kordinatsystem, hvordan kan man så bestemme fortegn for tallene a,b og c ? Jeg kender ikke forskriften. og den kan ikke findes da det er uden hjælpemidler. Har kun grafen i et kordinatsystem..
jeg ved at man se om a er negativ eller positiv ved at se på benenes retning, men er i tvivl om b og c?
jeg ved at man se om a er negativ eller positiv ved at se på benenes retning, men er i tvivl om b og c?
Svar #1
06. maj 2007 af Esbenps
Koefficienten c er simpelt hen bare grafens skæringspunkt med y-aksen. Dvs. for c < 0, skærer grafen på den negativ side af y-aksen og for c > 0, så skærer grafen på den positive side af y-aksen.
Koefficienten b er lidt mere tricky. Det er den, som parallelforskyder grafen væk fra y-aksen. Det letteste er - tror jeg - er at se på formlen for toppunktet:
x = -b/(2a) <=>
b = -x*2a
Det betyder, at du nu kan aflæse fortegnet for b. Hvis for eksempel x-koordinaten til toppunktet er positivt, så ved du, at x er positiv. Hvis du så også ved at a er positiv, så er hele højresiden -x*2a negativ, da der jo er et minus. Dette viser så, at b er negativ...
Koefficienten b er lidt mere tricky. Det er den, som parallelforskyder grafen væk fra y-aksen. Det letteste er - tror jeg - er at se på formlen for toppunktet:
x = -b/(2a) <=>
b = -x*2a
Det betyder, at du nu kan aflæse fortegnet for b. Hvis for eksempel x-koordinaten til toppunktet er positivt, så ved du, at x er positiv. Hvis du så også ved at a er positiv, så er hele højresiden -x*2a negativ, da der jo er et minus. Dette viser så, at b er negativ...
Skriv et svar til: andengradsgraf
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
