Matematik

radioaktivt jod

12. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)
hej


der står


radioaktivt jod henfalder med ca 9,5 % om dagen

vis hvordan man udregner hvor meget jod man har tilbage efter 2 dage, 1 uge, 1 måned hvis man havde 1 gram til start


håber får svar på det


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Mængden af jod bliver ganget med
1-9,5% = 1-0,095 = 0,905
hver dag.

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2007 af Riemann

Mere generelt er det en eksponentiel vækst på formen,

N=N_0 * (1-0.095)^t

Dvs.,

N=N_0 * (0.905)^t

hvor N er antallet og N_0 er startantallet,

og t er tiden målt i dage.

Svar #3
12. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

det forstår jeg ik helt får jeg regner den ud i min lommeregn bliver det
1-9,5=-8,5 skal man så sige minus 1


og når jeg skal regne den i 1 uge skal man så sige


0,905^7



Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2007 af Riemann

Du har glemt at omregne fra procenttal til decimaltal.

9.5% = 0.095


Svar #5
12. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

nå ok skal man bruge de her bogstaver til at vise det

og en måned bliver så


0,907^30

Svar #6
12. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

så jeg behøver ikke bruge den her 1-9,5% får jeg får jo 8,5 det er jo ikke den rigtig reultat jeg skal bruge

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2007 af Riemann

I #2 viste jeg dig formlen:

N=N_0 * (0.905)^t


Du kan herad se, at andelen der er henfaldet på 30 dage er

(0.905)^30

Svar #8
12. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

jeg mener den der formel

N=N_0 *


har aldrig set før er det noget du selv har lavet eller er det reglen til den

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Du kender måske

y = b·a^x

Den kan du også benytte.

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2007 af Riemann

Hvis du bedre kan lide det kan du også sige den er på formen

y=b*(0.005)^x

hvor x er antal dage, y er vægten af det der er tilbage og b er vægten til starttiden..

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. maj 2007 af ibibib (Slettet)

y=b·0,905^x

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2007 af Riemann

#11
ja :-)

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. maj 2007 af BattleToast (Slettet)

radioaktivt jod henfalder med ca 9,5 % om dagen

vis hvordan man udregner hvor meget jod man har tilbage efter 2 dage, 1 uge, 1 måned hvis man havde 1 gram til start

Joden henfalder med 9,5% om dagen, dvs. at du kan lave en fremskrivningsfaktor (a) der hedder (100-9,5)/100 = 0,905.

Du kan altså gange f.eks. 1g med a for at finde ud af, hvor mange g jod der er henfaldet på 1 dag.


Da du starter med 1g stof, er det din startværdi, altså b.

Jeg går så ud fra at I har lært om eksponentielle funktioner, y=b*a^x

Din funktion hedder altså, y=1*0,905^x, eller da b er 1, y=0,905^x.


Du kan nu finde ud af hvor meget stof der er tilbage ved at sætte antal dage ind på x's plads, f.eks. kan du sætte 30 dage ind for at finde ud af hvor meget stof der er tilbage efter 1 måned.

y=0,905^30 = 0,050056g

Svar #14
13. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

tusind tak for jeres hjælp


Skriv et svar til: radioaktivt jod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.