Matematik

> eller < ?

12. maj 2007 af LiL-H (Slettet)
Altså, jeg skal løse denne ulighed:

x^2 + 5x + 4 > 0

Det har jeg så gjort:

x = (-5+3)/2 = -1 , x = (-5-3)/2 = - 4

men så ved jeg bare ikke hvilken vej ulighedstegnet skal vende.

I facit står der:

x < -4 eller x > -1 . Men hvorfor det? Det forstår jeg slet ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Grafen for
y = x^2 + 5x + 4
er en parabel, hvor benene vender opad.
Parablen er over x-aksen når x<-4 eller x>-1.

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Det skyldes at du kan skrive :
x^2+5x+4 = (x+4)(x-1)>0 Det er sandt hvis x<-4, eller hvis x>-1, fordi man kan få plus ved to gange minus eller ved to gange plus.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2007 af Riemann

Prøv at tegn en skitse. Det er det nemmeste.

Du kan udnytte, at det er en "glad parabel" (det betyder helt præcist at den anden afledte altid er større end nul..), da koefficienten (a) foran x^2 er større end nul.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

Hvis du skitserer andengradspolynomiet, så kan du se at kurven skærer x-aksen i x=-1 og x=-4.
Du ved også at kurven vender med benene opad.
Altså er funktionen negativ for -4 < x < -1
og positiv for x < -4 og x > -1.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2007 af Madsst (Slettet)

hov x^2+5x+4 = (x+4)(x+1) skulle der stå...

Svar #6
12. maj 2007 af LiL-H (Slettet)

Yes. Tusind tak, nu giver det mening. Det hjælper faktisk at tegne grafen.

En ting til.. Min lærer vil gerne have at vi svarer i løsningsmængder.

Er dette korrekt:

L= ]-4 ; -1[ ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

L = ]- uendelig;-4[ U ]-1;uendelig[

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Løsningsmængden er
L=]-00,-4[U]-1,00[ . Du skal have foreningsmængden mellem alle tal der er mindre end 4 og alle tal der er større end -1.

Svar #9
12. maj 2007 af LiL-H (Slettet)

Aaaaah.. Nu jeg helt forvirret!

Har løst denne ulighed:

3x^2 - 2x - 1 < eller = 0

x = 1 , x = -(1/3)

Kan stadig ikke finde ud af hvilken vej tegnet skal vende.

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Hvad vej vender parablen?
Hvornår er parablen under x-aksen?

Svar #11
12. maj 2007 af LiL-H (Slettet)

er løsningsmængden korrekt?

L = [ - (1-3) ; 1 ]

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2007 af Madsst (Slettet)

ja

Skriv et svar til: > eller < ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.